Glas Javnosti

Zašto motorno ulje nikad ne bi trebalo da bude na višem nivou od preporučenog?

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Motorno ulje ima ključnu ulogu u održavanju funkcionalnosti motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Ne samo da omogućava glatko funkcionisanje pokretnih delova motora putem podmazivanja, već i doprinosi regulaciji njegove temperature.

Zato je važno redovno menjati motorno ulje u saglasnosti sa uputstvom proizvođača, ali i proveravati njegov nivo.


Ako se nivo ulja smanji do ili ispod minimalne preporuke, potrebno je da se odmah dopuni kako bi se izbeglo trenje i potencijalna šteta zbog nedostatka podmazivanja. Ali, jednako je bitno ne premašiti gornju granicu jer to može izazvati jednako ozbiljne probleme kao i kada je motorno ulje na preniskom nivou.

Primer štetnih posledica prekomerne količine motorno ulja možete pronaći na snimku na Jutjub kanalu „I Do Cars“, gde automehaničar Erik demonstrira posledice prevelike količine motornog ulja na primeru Jaguara iz 2017. godine.

Tokom ispuštanja ulja iz prenapunjenog 3,0-litrenog V6 motora, otkriveno je da sadrži 8,5 litara ulja, dok je preporučena količina od strane Jaguara samo 5,3 litra. Ova prekomerna količina izazvala je ozbiljnu štetu, uključujući metalne čestice u uljnom filteru i na usisu, kao i oštećenja na bregastim osovinama.

Dodatni problemi uključivali su dva klipa koja nisu bila adekvatno pričvršćena na svoje klipnjače zbog oštećenja ležajeva, s brojnim ostacima ležajeva unutar kartera. Takođr su zabeležena oštećenja na donjem delu klipnjača i cilindarskim košuljicama.

Prekomerna količina ulja u motoru dovodi do stvaranja pene kad se radilica pokrene, što umanjuje efikasnost podmazivanja i dovodi do povećanja trenja i temperature, sve do potencijalnog zaključavanja motora.

Stručnjak Eberhard Lang kaže da ako je u pitanju količina malo veća od označene, ništa se loše ne može dogoditi.


Ali, ako je u pitanju prelivanje, motorno ulje će ući u usisni trakt kroz ventilaciju kartera. To može oštetiti katalizator, a u ekstremni slučajevima govorimo i o potpunom oštećenju motora.

Najčešći znak da ste ulili previše ulja u motor i da je nivo ulja previsok je da vam motor ispušta ulje na tlo ili vidite plavi dim iz auspuha. Takođe biste mogli videti svetlo upozorenja na instrument tabli.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, toi znači da je možda previše motornog ulja u vašem motoru:

– Curenje ulja

– Miris paljevine motornog ulja

– Dim iz motora

– Motor proizvodi previše buke

– Lampica pritiska motornog ulja.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR