Glas Javnosti

ŠKODE DECI: Grupna tužba protiv Mete u SAD

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

U Sjedinjenim Američkim Državama 33 savezne države tužile su Metu, matičnu kompaniju Fejsbuka i Instagrama, zbog navodne štete koju su te platforme nanele mentalnom i fizičkom zdravlju dece.

„U nastojanju da poveća profit, Meta je u više navrata obmanjivala javnost o suštinskim opasnostima svojih proizvoda. Prikrila je načine na koje Instagram i Fejsbuk izrabljuju i manipulišu najranjivijim konzumentima: decom i tinejdžerima“, rekao je javni tužilac Kalifornije Rob Bonta, prenosi Glas Amerike.

Advokat Metju Bergman iz Pravnog centra za žrtve društvenih mreža podneo je ranije tužbe u slučajevima „sajberbulinga“, digitalnog nasilja i maltretiranja na društvenim mrežama, koje su sada postale deo velike tužbe saveznih država.


On kaže da su te platforme opasne za mlade ne toliko zbog sadržaja, koliko zbog načina na koji su dizajnirane kako bi promovisale zavisnost.

“Algoritmi su eksplicitno dizajnirani da maksimalno povećaju angažman korisnika, ne da daju deci ono što žele da vide, nego ono od čega ne mogu da skrenu pogled. To ih izlaže materijalima koje ne traže, čini da mrze kako izgledaju, da mrze svoja tela i ohrabruje ih da se rizično ponašaju”, kaže Bergman.

Iz Mete navode da tinejdžerima nude oko 30 alata i resursa, kako bi im pomogli da štite svoju privatnost i dobrobit, uključujući i zaštitu od neželjenih sadržaja.

“Kada odrasla osoba pokuša da pošalje poruku tinejdžeru koji je ne prati, videće notifikaciju koja joj daje do znanja da slanje poruka tinejdžeru nije opcija”, izjavila je potpredsednica menadžmenta proizvoda Mete Emili Dalton Smit.

Kritičari kažu da bi ova kompanija mogla da uradi više, ali da to ne radi, a da posledice, pre ili posle, sustignu svakoga, pa i one koji su radili u Meti.

“Moja četrnaestogodišnja ćerka se pridružila Instagramu. Ona i njeni prijatelji su počeli da doživljavaju užasna iskustva, uključujući neželjene seksualne ponude i uznemiravanje. Prijavila je te incidente kompaniji, ali kompanija nije ništa preduzela”, kaže bivši inženjer za bezbednost Fesbuka Arturo Behar.


Direktorka u organizaciji „Youth, Media & Wellbeing Research Lab“ Linda Čarmaraman kaže, međutim, da ne dokazuje svako istraživanje povezanost platformi društvenih mreža sa štetom za mentalno zdravlje mladih.

“Rađene su studije koje pokazuju da postoje koristi od korištenja društvenih mreža, a postoje i studije koje pokazuju da nema povezanosti između vašeg blagostanja i korišćenja društvenih mreža”, navela je ova profesorka.

Čarmaraman ističe da njeno istraživanje o mladima pokazuje da oni žele više izbora kada je reč o onlajn iskustvima.

“Oni su znali da postoje algoritmi koji pokušavaju da pridobiju njihovu pažnju bez obzira na sve, ali su želeli da istreniraju algoritam. Nisu želeli da ga se reše, nego da se pobrinu da im algoritam pokaže stvari koje žele da vide”, navela je.

U posebnom pravnom postupku, Meta tuži Saveznu komisiju za trgovinu, s ciljem da je spreči da ponovo otvori nagodbu o privatnosti iz 2020. godine, u kojoj je Meta platila pet milijardi dolara zbog narušavanja privatnosti.

Iz komisije navode da se Meta nije u potunosti pridržavala nagodbe i traže promene u sporazumu, koje bi kompaniji zabranile da profitiraju od podataka koje prikupe od korisnika mlađih od 18 godina.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR