Glas Javnosti

Microsoft pojačava pritisak na korisnike Windows 10 za prelazak na Windows 11

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

StatCounter izveštava da Windows 10 još uvek drži 66.43% tržišnog udela u poređenju sa 27.82% udela Windows 11, iako je Windows 11 zabeležio blagi rast tržišnog udela nakon ažuriranja u septembru 2023. godine koje je integrisalo Copilot.

Microsoft intenzivira napore da podstakne korisnike Windows 10 da pređu na Windows 11 kroz seriju pop-up obaveštenja koja se pojavljuju preko celog ekrana. Ova obaveštenja, koja su se prvi put pojavila nakon ažuriranja u maju 2023. godine, ponovo su aktivirana nakon instalacije opcionog ažuriranja u januaru 2024. godine. Poruke su dizajnirane da privuku pažnju korisnika, predstavljajući Windows 11 kao besplatan upgrade, sa obećanjima o lakoj tranziciji, poboljšanoj bezbednosti i brzini, uz napomenu da neke funkcije iz Windows 10 možda neće biti dostupne u novom operativnom sistemu.

Unatoč tome što Windows 11 nudi niz poboljšanja, uključujući bolje korisničko sučelje, poboljšane sistem aplikacije i integraciju naprednih AI asistenata, mnogi korisnici su zadržali Windows 10. Razlozi za to variraju, uključujući zabrinutost zbog stabilnosti i nedostatka podrške za stariji hardver. Jedan od ključnih tehničkih zahteva za Windows 11 je TPM 2.0 čip, što onemogućava instalaciju na mnogim starijim ili nekompatibilnim uređajima.


StatCounter izveštava da Windows 10 još uvek drži 66.43% tržišnog udela u poređenju sa 27.82% udela Windows 11, iako je Windows 11 zabeležio blagi rast tržišnog udela nakon ažuriranja u septembru 2023. godine koje je integrisalo Copilot. Ovo pokazuje da, iako je zabeležen određeni prelazak na Windows 11, veliki broj korisnika i dalje preferira Windows 10.

Komentari korisnika na internetu pokazuju širok spektar reakcija na Microsoftove napore da podstakne nadogradnju na Windows 11, od onih koji bi rado prešli na novi operativni sistem do onih koji iz različitih razloga preferiraju da ostanu na Windows 10. Neki korisnici izražavaju frustraciju zbog invazivnih pop-up obaveštenja i nedostatka opcije da se ona trajno isključe.

U svetlu ovih informacija, evidentno je da Microsoft nastoji da podstakne korisnike na prelazak na Windows 11, ali se suočava sa izazovom u ubedjivanju velikog dela korisničke baze da napravi taj korak. Bez obzira na to, korisnici imaju mogućnost izbora da prihvate nadogradnju, odbiju je ili odlože, zavisno od svojih preferencija i tehničkih mogućnosti svojih uređaja.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR