Glas Javnosti

Kraj epohe: Microsoft uklanja WordPad iz Windows 11

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

WordPad, kao jednostavan tekstualni uređivač, dugo je bio cenjen zbog svoje jednostavnosti i lakoće korišćenja, pružajući osnovne mogućnosti uređivanja teksta korisnicima koji su tražili lagani alat za obradu teksta.

Nadogradnja Windows 11 operativnog sistema donosi značajne promene, među kojima je i uklanjanje aplikacije WordPad, koja je bila standardni deo Windows operativnih sistema od izdanja Windows 95. Ovo uklanjanje je deo šireg napora kompanije Microsoft da osveži svoj portfelj softvera i usredsredi se na naprednije aplikacije.

WordPad, kao jednostavan tekstualni uređivač, dugo je bio cenjen zbog svoje jednostavnosti i lakoće korišćenja, pružajući osnovne mogućnosti uređivanja teksta korisnicima koji su tražili lagani alat za obradu teksta. Međutim, s obzirom na razvoj Microsoft Office paketa i dostupnost alternativa bogatijih funkcijama, uloga WordPada se smanjila tokom vremena.


Osim WordPada, najnovija nadogradnja Windows 11 uklanja i druge aplikacije kao što su People aplikacija, dok je aplikacija Steps Recorder (PSR.exe) takođe planirana za uklanjanje u budućim verzijama Windows-a. Microsoft predlaže korisnicima da umesto WordPada koriste Microsoft Word za bogate tekstualne dokumente i Notepad za obične tekstualne dokumente.

Ova promena izazvala je mešane reakcije među korisnicima. Neki su izrazili razočaranje zbog uklanjanja jednostavne i besplatne opcije za obradu teksta, dok drugi smatraju da je WordPad zastareo i da većina korisnika preferira ili Notepad ili kompletni Office paket. Bez obzira na različita mišljenja, očigledno je da je Microsoft odlučan u svojoj nameri da modernizuje svoj softverski portfolio, fokusirajući se na aplikacije koje nude više funkcija.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR