Glas Javnosti

SUDOPERA NA PRVOM MESTU: Pet mesta u kuhinji koja bi trebalo redovno čistiti sodom bikarbonom

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ako postoji jedan višenamenski proizvod koji bi uvek trebalo imati pri ruci kada su u pitanju uobičajeni kuhinjski neredi, to je soda bikarbona. Kao blagi abraziv, soda bikarbona efikasno uklanja prljavštinu s površina u vašem domu a da pritom ne oštećuje osetljive materijale. Osim toga, apsorbuje neprijatne mirise, što je čini posebno korisnom u kuhinji.

Najbolji deo? Soda bikarbona je znatno jeftinija od većine kupovnih proizvoda za čišćenje, a verovatno je već imate kod kuće. U nastavku je nabrojano pet područja u kuhinji koja bi trebalo čistiti sodom bikarbonom.

1. Sudopera

Jedno od mesta koje često zadržava neprijatne mirise je odvod vaše kuhinjske sudopere. U odvodu se mogu zadržati razni ostaci hrane, masnoće i ulja koji se nakupljaju tokom pranja posuđa i pripreme hrane.


Kako biste sprečili neugodne mirise, u odvod stavite nekoliko kašičica sode bikarbone dok teče voda, a zatim dodajte malo alkoholnog sirćeta kako biste stvorili penušavu tečnost. Sirće je takođe izvrsno sredstvo za neutralizaciju mirisa. Ako je potrebno, dodatno očistite odvod pomoću četkice.

2. Rerna

Čišćenje rerne sodom bikarbonom je jednostavan i ekološki prihvatljiv način za održavanje čistoće bez upotrebe agresivnih hemikalija ili visokih temperatura.

Redovno čišćenje unutrašnjosti rerne je važno zbog higijene, ali i sprečavanja neprijatnih mirisa koji mogu uticati na ukus hrane. Učestalost čišćenja zavisi od toga koliko često koristite rernu. Temeljno čišćenje se preporučuje svaka tri meseca za one koji je koriste često, a svakih šest meseci do godinu dana za one koji je koriste ređe.

Pripremite pastu mešanjem sode bikarbone s vodom, a zatim je nanesite na unutrašnje površine rerne, izbegavajući grede i ventilacijske otvore. Premazaćete celu rernu pastom, stoga je pripremite dovoljno da pokrije celu unutarašnju površinu. Ostavite pastu da deluje preko noći, idealno oko 12 sati.

Sledećeg dana koristite vlažnu krpu ili sunđer kako biste uklonili sodu bikarbonu. Po potrebi koristite belo sirće za uklanjanje tvrdokornih mrlja i ostataka paste. Kako biste održavali čistoću rerne između temeljitih čišćenja, koristite podloge za rernu ili aluminijsku foliju kako biste uhvatili prolivenu tečnost i masnoće.

Budući da proces čišćenja rerne može da potraje do 12 sati, planirajte unapred i počnite s čišćenjem uveče.


3. Frižider

Soda bikarbona može da pomogne u osvežavanju smrdljivog frižidera neutrališući neprijatne mirise. Zanimljivo je da ona uklanja čestice mirisa umesto da samo prikriva njihov miris. Da biste isprobali ovaj trik, napunite šoljicu sodom bikarbonom i stavite je u zadnji deo svog frižidera. Soda bikarbona će apsorbovati neugodne mirise i ostaviti vaš frižider svežim i mirisnim.

Osim toga, soda bikarbona može pomoći u uklanjanju mrlja i nečistoća u vašem frižideru. Za čišćenje napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na unutrašnje površine frižidera. Ostavite pastu da deluje nekoliko minuta, a zatim je obrišite vlažnom krpom ili sunđerom i isperite čistom vodom. Nakon ovog postupka vaš frižider će izgledati čisto, sveže i biće oslobođen neugodnih mirisa.

4. Pločice i fuge

Ako su vaše pločice i fuge izgubile prvobitni sjaj, soda bikarbona može biti odlično rešenje. Pomešajte dva dela sode bikarbone s jednim delom hidrogena i nanesite na prljave fuge. Ostavite smesu da deluje otprilike 15 do 20 minuta. Uklonite mrlje starom četkicom za zube, a zatim obrišite čistom, mokrom krpom.


5. Kanta za smeće

Sigurno ste već čuli za upotrebu sode bikarbone u dnu vreće ili kante za smeće kako bi se upili i neutralisali neugodni mirisi. Međutim, taj trik se takođe može koristiti kako bi se uklonili neugodni mirisi i lepljive tečnosti iz unutrašnjosti kante za smeće.

Nakon što ste ispraznili kantu i dobro je isprali, možete napraviti pastu od jednakih delova sode bikarbone i vode. Tu pastu nanesite na unutrašnjost kante, a zatim je izribajte čvrstom četkom. Nakon toga isperite kantu čistom vodom pre nego što dodate novu vrećicu. Ovaj trik možete primeniti koliko god često je potrebno kako bi vaša kanta za smeće uvek bila čista i mirišljava, prenosi N1.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR