Glas Javnosti

STIŽE NASLEDNIK KONKORDA: Supersonični avion X-59 prošao dva ključna testa

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Supersonični avion X-59 američke svemirske agencije NASA prošao je dva ključna testa i sada je korak bliže prvom letu.

X-59 je zajednički projekt NASA-e i kompanije LokhId Martin koji dobro napreduje, a avion je dizajniran da stvara tiši sonični prasak tako da supersonični avion može dostići brzinu zvuka i dok leti iznad naseljenog područja.

Jedan od problema legendarnog Konkorda kada je bio operativan pre 2003. godine bila je činjenica da je sonični prasak bio toliko glasan da je avion morao leteti manjim brzinama iznad naseljenih područja, a to znači da nije mogao iskoristiti prednost kraćeg supersoničnog leta.


U novom videu koji je objavio Lokhid Martin, inžinjer Majkl Buonano e rekao da je X-59 uspešno prošao dva ključna testa, test otpornosti strukture i test sistema goriva koji je pokazao da avion meri gorivo precizno. Sada teku pripreme za prvi testni let.

Ako sve bude išlo prema planu, X-59 će prvi put poleteti nešto kasnije ove godine. Dodatne akustične provere leta su planirane za narednu godinu, a prelet iznad naseljenih područja za početak 2024. godine kako bi se testirala glasnoća soničnog praska.


Nakon toga NASA planira dostaviti rezultate preleta Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju i Federalnoj administraciji za avijaciju 2027. godine. S tim informacijama će regulatori moći doneti odluku o tome da li će biti promenjena pravila koja se odnose na zabranu supersoničnih letova iznad naseljenih područja. Odluka se očekuje 2028. godine.

Ako NASA i privatne kompanije poput Bum Supersonika budu uspešne, uskoro bismo mogli u letu videti komercijalne supersonične avione koji bi znatno skratili vreme putovanja, a uz to rešili probleme s kojima se suočavao Konkord.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP