Glas Javnosti

Šta treba da znate pre nego pustite psa u bazen?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Postoje mnoge rase pasa koje jednostavno uživaju da se brčkaju u vodi, posebno tokom letnjih vrućina. Kako su leta sve toplija, mnogi od nas posegnuli su za osvežavajućim rešenjem i postavili bazen u dvorištu. Naravno, ako vaš pas voli vodu, prirodno je razmišljati o tome da li treba da ga pustite da pliva u bazenu.

Ono što je važno, kako to ne bi bila loša ideja, jeste da obratite pažnju na neke stvari kako bi njegovo kupanje u bazenu bilo bezbedno i higijenski za njega i za vas. Kao i kod male dece, pas ne može da bude u bazenu bez nadzora. Ovo je tačno čak i ako je bazen u vašem dvorištu veoma mali.

Ništa bez nadzora

Najpametnije što možete da uradite je da uvek pokrijete bazen, bez obzira na njegovu veličinu, kada se ne koristi. U slučaju da ne želite da se odlučite za tu opciju leti, bilo bi dobro da svog psa nadgledate svaki put kada se igra u dvorištu. Imajte na umu da nije svaki pas koji voli vodu nužno dobar plivač.


Takođe, ako dozvolite svom psu da pliva u vašem bazenu, način na koji ga održavate će se mnogo promeniti. Biće potrebno dodatno vreme i rad da biste bili sigurni da su nivoi hemikalija u vašem bazenu adekvatni i da vaš sistem filtracije dobro funkcioniše.

Voda u bazenu se uvek tretira hemikalijama, kao što je hlor. Iako takva voda u većini slučajeva nije opasna, važno je paziti da je vaš pas ne proguta svaki dan. Normalno je da pas, kao i vi, tu i tamo može progutati malo vode u kojoj pliva.

Ono što je važno je da se to ne dešava često kako ne bi došlo do stomačnih tegoba. Takođe, posle svakog kupanja u bazenu, psa ćete morati da istuširate običnom vodom kako hemikalije koje bi mogle da ostanu na koži ne bi izazvale iritaciju.

Jedan pas vredi tri čoveka kada je u pitanju čistoća vode u bazenu

To znači da je količina prljavštine i čestica koju pas sa sobom ponese u bazen tri puta veća nego kada u njega uđe čovek. Psi imaju mnogo više dlake od ljudi, tako da će svaka raspuštena ili mrtva pseća dlaka završiti u vodi bazena. Ovo će uticati na sistem filtracije i hemijsku ravnotežu.

Dlaka psa takođe sadrži mnogo ostataka poput prljavštine, polena, pa čak i fekalnih materija koje dospevaju u vodu u bazenu dok plivaju. Paraziti i klice takođe mogu kontaminirati vodu u bazenu i uticati na ljude i druge životinje koje ulaze u bazen. Postoje i jaki nokti za pse koji lako mogu oštetiti bazen.


Možete smanjiti negativne efekte vašeg psa na bazen tako što ćete se uveriti da je vaš pas čist pre svakog plivanja u bazenu. Redovno mu šišajte nokte, kupajte psa i dobro očešljajte dlaku, posebno ako mnogo linja. Pre nego što pustite psa u bazen, dobro ga očetkajte, a zatim ga isperite vodom. Ovo će smanjiti količinu otpadaka koje unosi u bazen.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR