Glas Javnosti

ŠTA RADITI SA ČUVARKUĆOM OD PROŠLE GODINE? Prvo crveno jaje se nikada ne baca, MNOGI PRAVE ISTU GREŠKU

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i sam naziv

Danas je Veliki petak, dan koji se još naziva i "petak stradanja", a podrazumeva najstroži post. Na ovaj dan farbamo uskršnja jaja i pripremamo ih za nedelju.

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira sebi najlepšu, ali ono što je u većini domova neizbežno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je boja Uskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom.

Glas javnosti /arhiva
foto: Glas javnosti

Ovo jaje se naziva "čuvarkuća", čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i sam naziv.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje, kako bi cele godine čuvala kuću i ukućane.

Pitanje koje se postavlja je, šta uraditi sa prošlogodišnjim čuvarkućom?

Važno je napomenuti da nikako ne valja da se prošlogodišnje jaje baca u smeće.
 
Postoje dva verovanja:

Po prvom kada se ofarba novi čuvar, stari se spušta u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno, kao i da bi zaštitilo domaćinstvo od vremenskih nepogoda.

Glas javnosti / Espreso

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR