Glas Javnosti

SKROZ ZDRAVA NAMIRNICA: Naučnici kažu – jedite orahe, živećete duže

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ako želite da imate dug, zdrav i aktivan život, neka vam kuhinjska ostava uvek bude napunjena – orasima.

Nova studija koja pokriva decenije istraživanja izveštava da ljudi koji jedu orahe redovno imaju veću verovatnoću da budu fizički aktivni i da imaju manji rizik od srčanih oboljenja kako stare.

Naučnici sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti smatraju da je to zbog hranljivih sastojaka orašastih plodova i njihovog efekta na opšte zdravlje. Oni su pratili 3.023 muškaraca i žena tokom 20 godina i upoređivali njihovo zdravlje s načinom ishrane, piše Zadovoljna.rs.

 

Orasi su jedini koji su odličan izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline na biljnoj bazi, za koju se pokazalo da utiče na zdravlje srca i mozga, kao i na zdrave procesa starenja. Samo jedna porcija oraha (otprilike šaka) ima impresivan niz hranljivih sastojaka koji povoljno utiču na opšte zdravlje.

Sastoje se od četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezijuma (45 miligrama). Orasi takođe pružaju brojne antioksidante, uključujući polifenole, prenosi N1.

„Izgleda da oni koji jedu orahe imaju jedinstven fenotip tela koji sa sobom nosi i druge pozitivne uticaje na zdravlje, kao što je bolji kvalitet ishrane, posebno ako su jeli počnu orahe od malih nogu do srednjeg odraslog doba“, kaže profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti, dr Lin M. Stefen.


Jedenje oraha je takođe povezano sa smanjenjem težine – konzumenti oraha su pokazali značajno niže koncentracije glukoze u krvi od onih koji ne jedu orahe.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR