Glas Javnosti

Skriveni izvori bakterija u vašoj kuhinji: Vreme je za generalno čišćenje

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Često zaboravimo da ih temeljno prebrišemo i tako rizikujemo naše zdravlje

Pored kupatila, kuhinja je najprljaviji prostorija u našem domu. Iako se posvećuje dosta pažnje, i higijena je često na vrhuncu, ipak postoje stvari koje zaboravljamo da očistimo, ili im se ne posvećujemo dovoljno pažnje. 

Sunđeri - ključni izvor bakterija
Stručnjaci savetuju da sunđere operete toplom vodom i deterdžentom za sudove, a zatim ih potopite u sredstvo za dezinfekciju na 15 minuta. Nakon toga ih iscedite i ostavite da se osuše. Ako nemate pri ruci nikakvo sredstvo za dezinfekciju, biće dovoljno i da sunđer potopite u ključalu vodu, koja će takođe uništiti sve bakterije.


Sudopera - temeljna higijena
Redovno čišćenje sudopere je ključno, a za sprečavanje zadržavanja bakterija može vam pomoći četkica za zube ili neka druga mala četka. Preporučuje se korišćenje sredstva za dezinfekciju ili izbeljivača kako bi se potpuno oslobodila od bakterija.

Ručke na frižideru i šporetu - nepoznati izvori bakterija
Ručke na frižideru i "dugmiće" šporeta često zanemarujemo prilikom čišćenja, a zapravo su potencijalni nosioci bakterija. Preporučuje se redovno čišćenje toplom vodom i deterdžentom kako bi se sprečilo prenošenje bakterija na hranu.


Radne površine - ključne za sprečavanje kontaminacije
Metode čišćenja radnih površina zavise od materijala od kojeg su napravljene. Preporučuje se čišćenje krpom i antibakterijskim sprejom na kraju svakog dana kako bi se sprečilo zadržavanje bakterija.

Daske za sečenje - skriveni dom bakterija
Bakterije se često zadržavaju na daskama za sečenje, čak i nakon što ih dobro operemo. Drvene daske, iako su najpopularnije, mogu zadržavati bakterije u pukotinama. Preporučuje se pranje deterdžentom, praćeno prokuvavanjem kako bi se osigurala potpuna sterilizacija.


Pravilno održavanje higijene u kuhinji ključno je za sprečavanje širenja bakterija i kontaminacije hrane. Redovno čišćenje i dezinfekcija svih površina može značajno doprineti očuvanju zdravlja u domaćinstvu.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR