Glas Javnosti

SAVETI ZA NEGU: Božićna zvezda-kako da vam ne uvene i ne otpadne lišće

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Božićna zvezda je lepa i raskošna biljka i poseban je ukras u prostoriji u zimskom periodu kada „oboji“ prostor crvenilom i radošću, piše Poljosfera.

Mnogima od nas dogodi se da nakon kraćeg vremena sa biljke opadnu listovi. Kako da je negujemo, pa da i posle novogodišnjih praznika uživamo u njenoj lepoti?

Botaničko ime ove biljke je Euphorbia pulcherrima i dobila ga je po Euphorbusu, lekaru numidijskog kralja Jube. Prema predanju on je prvi koristio sok biljke, koji je otrovan, kao lek. Božićnu zvezdu još nazivaju i Poinsettia po Robertu Poinsetu koji je prvi ovu lepu biljku preneo iz Meksika u Severnu Ameriku.


Božićna zvezda u Meksiku raste kao žbun. Crveni delovi nisu cvetovi, već listovi, takozvane brakteje, koji okružuju sitne cvetove, prenosi Poljosfera.

Iako potiče iz Meksika ova biljka ne voli previsoke temperature vazduha i ne treba je držati pored radijatora. Osetljiva je i na temperature ispod 10 stepeni C. Najbolje uspeva u prostorijama u kojima je temperatura 12-22 stepena C. Ne podnosi nagle promene temperatura, prenosi N1.

Zalivanje

Treba imati na umu da će i u slučaju preteranog zalivanja lišće opadati. Zemlja u saksiji ne sme biti previše vlažna, jer će koren istruliti, ali ni previše suva. Biljku treba zalivati u zavisnosti od potreba i vlage zemljišta u saksiji. Ritam zalivanja zavisi i od temperature u prostoriji. Ako je temperatura oko 20 stepeni treba zalivati po malo svaki drugi dan, a ako je temperatura oko 15 stepeni može i svaki četvrti dan. Korisno je svaki put pre zalivanja proveriti težinu saksije. U posudi ispod saksije ne treba da stoji voda. Povoljno reaguje na svakodnevno orošavanje zelenog dela biljke. Tokom zime božićnu zvezdu ne treba prehranjivati.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR