Glas Javnosti

PRVA POMOĆ: Četiri sastojka iz kuhinje kojim možete oprati veš, ako vam je nestalo praška

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Prazna vrećica praška za rublje ili boca deterdženta, a morate oprati odeću? Ne morate odmah izlaziti iz kuće jer postoje sasvim dobre zamene koje možete pronaći u svojoj kuhinji.

Ne treba ih često koristiti, ali u izuzetnim i hitnim slučajevima mogu pomoći da vaše rublje bude oprano i što je najvažnije, čisto.

Sirće

Kiselina koja se u njemu nalazi sprečava razvoj bakterija i plesni i zato je upravo ovo sredstvo idealno za pranje veša. On će uspešno rešiti mrlje s odeće. Stavite ga i u pregradu za ispiranje jer će uništiti sve loše mirise i omekšati materijal.  Žute mrlje koje se stvaraju nakon što žlezde izluče znoj lako se mogu ukloniti sirćetom. Stavite koju kap sirćeta na uprljano mesto i očistite krpom.


Ovo ekološko sredstvo možete koristiti na razne načine, a ono što ćete sigurno primetiti već nakon prvog pranja je da je vaš veš mekši ako ga dodate umesto omekšivača, sirće će razgraditi i sve ostatke praška na rublju, a ono će biti mirišljavo i čisto. Ako perete posteljinu, ili teži veš poput peškira, onda dodajte šoljicu sirćeta, u drugim slučajevima samo pola šoljice.

Sirće uklanja neprijatne mirise, a ako želite da ih se rešite, stavite odeću iznad kade u kojoj je vruća voda pomešana s octom. Možete i dodati u veš mašinu uz prašak i malo sirćeta kako bi se uklonili mirisi.

Soda bikarbona

Odlična je alternativa za prašak za veš. Potrebno je samo malo da očisti mašinu punu rublja. Možete napraviti i rastvor sa sodom, sapunom i vodom koju možete koristiti kao prašak.


Deterdžent za sudove

I on se može iskoristiti kao alternativa ako nemate ništa drugo, ali ga nemojte stavljati previše jer proizvodi puno više pene. Dodajte i malo sirćeta za ispiranje kako bi uklonio višak sapunice i sprečio iritacije kože. Možete i sami napraviti prašak od 7 šoljica vode i ½ šoljice deterdženta i s tim normalno prati veš.

Votka

I votka može biti vaš spas u ovoj situaciji ako vam rublje nije prljavo nego mu je samo potrebno da se malo osveži. Pomešajte malo vode i votke i sipajte u flašicu s raspršivačem, odeću okačite na vešalicu i poprskajte. Ostavite da se prosuši.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR