Glas Javnosti

Prednosti i nedostaci robota usisivača

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Sigurno ste kao mali maštali da vas u budućnosti očekuju roboti (po mogućnosti u malo vedrijem tonu nego onom u Terminatoru). Pa, ta je budućnost napokon došla.

Šta je robot usisivač?

Ako ste kao većina ljudi, od obavljanja kućnih poslova pada vam mrak na oči. Možda bi te razveselila pomisao da imaš malog robota koji će čistiti umesto tebe.

Robot usisivač za sada može ulepšati pod tvog doma , ali i to je početak. Reč je o automatskom usisavaču opremljenom senzorima, a kojeg možeš programirati da ti usisava dom. Uređaj je zamišljen tako da vreme koje bi inače proveo usisavajući kuću, sada možeš provesti u nekog drugoj aktivnosti.

Prednosti robota usisivača

Najveća prednost ovakvog uređaja je ušteda vremena.

Robota programirate i pustite da radi dok se vi bavite nečim bitnijim. Uređaj čak može čistiti dok ste na poslu, tako da vas dočeka spremljena kuća kada se vratite.

Prednost robota usisivača je i to što može dopreti do skučenih mesta gde klasični usisivač ne može. Na primer, umesto da pomerate trosed, robot usisivač će se zavući ispod njega i pokupiti prašinu.

Roboti su i tiši od klasičnih usisivača. Tradicionalni usisivači proizvode oko 90 decibela buke, dok roboti usisivači u proseku stvaraju oko 60 decibela.

Osim toga, zahtevaju i manje brige. Zaboravite na menjanje kesa kao kod nekih tradicionalnih usisivača. 

Nedostaci robota usisivača

Robotu usisivaču baterija traje izuzetno kratko - u proseku samo oko 2 sata.

U pravilu su 2 sata dovoljna za usisavanje prostora, ali to zavisi o veličini vaše kuće. Zbog nepravilnog hoda i pomeranja po podu, robotu usisivaču trebaće više vremena da usisa nego klasičnom usisivaču.  A ako se još radi i o velikoj prostoriji, tada 2 sata nisu dovoljna da robot usisivač obavi posao. 

Osim toga, potrebno je nekoliko sati da se baterija uređaja napuni, pa bi pauze između čišćenja jedne prostorije mogle da potraju.

Robot usisivač lako može da zapne za nameštaj ili se u njemu mogu zaglaviti tkanine (npr. zavesa) ili druge manje stvari koje se mogu naći na podu.

Pre nego što uključite robota usisivača, pokupite sa poda sve manje predmete koji bi mogli da mu smetaju.

Roboti usisivači ne mogu čistiti mesta kao što su stepenice pa ćete za njih svejedno morati izvaditi dobri stari tradicionalni usisivač.

Iako su simpatični, roboti usisivači koštaju i po nekoliko desetina hiljada dinara i mogu biti u istom cenovnom rangu kao i napredne verzije tradicionalnih usisivača.

Ako imate kućne ljubimce, korišćenje robota usisivača može biti mali problem. Neke će životinje lako uplašiti, dok bi ga druge mogle ometati u radu.

Robot usisivač više deluje kao zabavna igračka nego koristan kućni aparat. Ako ne volite da usisavate, može delovati jako primamljivo -prenosi pametno.rs.

Ali jedno je sigurno - za sada roboti usisivači nemogu zameniti obične.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR