Glas Javnosti

Postoji određeni RASPORED prema kojem se HRANA slaže u FRIŽIDERU: Evo gde šta treba da ide!

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Čuvanje hrane u frižideru radi produženja roka trajanja i svežine zapravo nema smisla ako je ne slažete kako treba i samo je naslažete jednu na drugu bez razmišljanja.

Frižideri su podeljeni na nekoliko temperaturnih zona, pri čemu svaka od njih odgovara različitim vrstama namirnica, prenosi Womens Health i donosi detaljne instrukcije o tome kako bi hrana trebalo da se rasporedi.

pixabay.com
foto: Glas javnosti

Na dnu frižidera, u pregradama, najbolje je čuvati voće i povrće. Važno je da ih odvojite, znači da u jednoj pregradi čuvate voće, a u drugoj povrće, jer voće kao što su jabuke, šljive i kruške luče etilen - gas koji ubrzava truljenje. Lako se prenosi na druge namirnice, pa je dobro da ih razdvojite.

Donja polica je namenjena za čuvanje vakuumiranog sirovog mesa, jaja, morskih plodova i mlečnih proizvoda, jer je temperatura u tom delu najniža. Ipak, i dalje pripazite da ne stavljate namirnice jednu na drugu, jer to povećava rizik od širenja bakterija.

Na vratima je temperatura najviša, pa tamo stavite namirnice koje se ne kvare tako brzo, kao što su senf, sokovi, kečap, džem...

pixells
foto: Glas javnosti

Na gornju policu, gde je temperatura najstabilnija, stavite ostatke hrane, namaze i začine - sve će duže ostati sveže.

Ipak, postoje i neke namirnice kojima frižider može naškoditi. Krompir i luk ne vole niske temperature i svetlost, jer gube svoja svojstva, brže trule i menja im se ukus, pa je najbolje da ih čuvate u kutijama, napolju, na balkonu ili u dvorištu. Osim njih, i paradajz više voli toplinu, pa ga ostavite na sobnoj temperaturi.

Glas javnosti / P04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR