Glas Javnosti

POJAS VAS U OVOM SLUČAJU NE ŠTITI: Zašto nikada ne bi trebalo voziti automobil sa zimskim rukavicama i u jakni?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Čak i ako vam je hladno i drhtite, budite pažljivi kada ulazite u auto. Da li ste se ikada zapitali šta može da vam se dogodi ako za volan sednete u jakni?

Temperature oko nule u autu nisu prijatne. Mnogi stoga sedaju u automobil, pogotovo ako je reč o starijem dizelašu, u punoj zimskoj opremi.

Prvih nekoliko minuta nema nikakvih problema, ali sa gledišta sigurnosti vozač ovom metodom čini sebi medveđu uslugu, prenosi Danas.


Sigurnosni pojas ne naleže kako treba

Što se tiče pasivne sigurnosti, najproblematičnija je deblja odeća, posebno debele perjanice i bunde. Ne samo da ograničavaju pokretljivost u automobilu, već mogu da uzrokuju da sigurnosni pojas ne naleže pravilno i dovoljno čvrsto na telo vozača. Čak i odlučno i naglo kočenje može da izazove lakše povrede, utvrdio je nemački automobilistički klub ADAC.

Napominju i da nalet pri brzini od 16 km/h može da prouzrokuje ozbiljna oštećenja bubrega, jetre, slezine… ako sigurnosni pojas preko bokova ne pritisne telo čvrsto uz sedište, i na gornjem delu preko ramena.


Zimskim rukavicama i kapi nije mesto za volanom

Tu nije kraj problemima – debele zimske rukavice, posebno one od vune, mogu da doprinesu klizanju ruke po volanu (znače i nepotreban filter između volana i ruke), a debela kapa smanjuje vidljivost, u nekim slučajevima čak i prigušuje spoljašnje zvukove. Tu su, naravno, i teške i nezgrapne zimske čizme s debelim đonom, koje takođe smanjuju osećaj kočenja (i blagog ubrzanja), a zbog širine mogu značiti i da stopalo ne može da stane, zaglavi se između komandi ili slučajno pritisnuti obe.

Ukratko – ako ne možete da izdržite ovih nekoliko minuta pre nego što se automobil ili kabina zagreju na pristojnu temperaturu , obucite se tako da ni u kom slučaju ne ograničite sposobnost vožnje i vašu sigurnost. Dakle – navucite rukavice od tanje kože, cipele sa što mekšim i tanjim đonom, a bez kape možete.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR