Glas Javnosti

OVU VRSTU VOĆA SKORO SVI IZBEGAVAJU, A NIKO NE ZNA KAKO UTIČE NA SRCE: Organizam će PRODISATI ako je UNOSITE OVAKO

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ukoliko ih nabavljate od proverenih proizvođača ili ih sami sušite, možete sebi dati oduška

Jako je važno da znamo šta unosimo u organizam. Zato moramo da povedemo računa o tome što jedemo. Postoje mnoge namirnice koje se klasifikuju kao zdave, a zapravo to nisu.

Pored toga, veoma je važno da se napravi balans sa svim namirnicama, kao i da ništa ne uzimamo na svoju ruku u velikim količinama.

suve-sljive.png
foto:

Sušeno voće u osnovi jeste zdravo, ali se u komercijalnoj proizvodnji dodaju velike količine šećera, što ga svrstava u alternativne slatkiše, a ne zdrave namirnice. Ukoliko kupujete sušene brusnice u prodavnicama, preporuka je da ih jedete u manjim količinama.

Ukoliko ih nabavljate od proverenih proizvođača ili ih sami sušite, možete sebi dati oduška.

Sušene, kao i sveže brusnice, sadrže iste hranljive sastojke, posebno dijetalna vlakna i antioksidante, posebno ako su minimalno obrađene. Konzumiranjem 1/4 šoljice suvih brusnica unećete isto vitamina kao sa jednom porcijom voća i povrća, odnosno 25 procenata preporučenog dnevnog unosa.

Sušene brusnice, bez dodatog šećera, imaju veoma pozitivno dejstvo na organizam. Dobre su za celokupan metabolizam, a posebno za imuni sistem i srce.

suvo-gr.png
foto:

Suve brusnice nemaju holesterola, zasićenih i trans masti, a uz to su dobar izbor vlakana - samo 40 grama ovog voća sadrži osam odsto dnevne vrednosti vlakana. Pune su vitamina A, sadrže vitamine B kompleksa, vitamin K, a tu su i minerali bakar, mangan i gvožđe.

Osušene brusnice poboljšavaju oralno zdravlje, jer sadrže element koji sprečava bakterije da se vežu za zube. Takođe, pomažu u sprečavanju bolesti desni.

Suve brusnice sprečavaju infekcije mokraćnih puteva. Kada ih jedete dobijate veliku dozu proantocijanidina, a to su antioksidanti koji sprečavaju da se bakterije koje uzrokuju infekciju zalepe za zidove mokraćnih kanala.

pixabay.com
foto: Glas javnosti

Sušene brusnice snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer sadrže polifenole sa antiupalnim svojstvima. Oni pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što za rezultat ima umanjenje rizika od kardiovaskularnih problema.

Osušene brusnice bez šećera mogu biti korisne osobama sa dijabetesom tipa 2. Zbog toga što nemaju dodatnog šećera ili im je dodata mala količina šećera, brusnice imaju niži glikemijski indeks, pa dolazi do manje reakcije na insulin.

Glas javnosti / Espreso

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR