Glas Javnosti

OVO ZNAKOVI NA TO UKAZUJU: Kako prepoznati da je vreme da zamenite akumulator?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Većina problema s akumulatorima javlja se u hladnije doba godine, a kako su temperature poslednjih dana sve niže, sada je krajnje vreme da posvetite malo pažnje akumulatoru svog automobila.

Iako jednostavan, akumulator je ključan deo automobila bez kojeg nema vožnje.

Ako je on previše prazan, automobil neće upaliti, a verujemo da su se mnogi od vas s takvim problemom već susreli.


Kako sprečiti ove krajnje neprijatne situacije koje vas mogu koštati dosta vremena i živaca?

Akumulator automobila svoje najveće slabosti pokazuje na nižim temperaturama. To je karakteristika svih baterija, čak i onih velikih u električnim automobilima koje na niskim temperaturama gube veliki deo svog kapaciteta i deo napona.

I akumulatoru se to događa. Ako je on dovoljno dobro funkcionisao tokom leta, to ne znači i da će biti dovoljno dobar za zimu, zbog čega ćete možda morati da ga zamenite. Ali kako ćete to primetiti pre nego što dođe do problema koji će za posledicu imati to da nećete moći da upalite automobil?

Znaci koji pokazuju da će akumulator brzo da se istroši

Prvi simptom zbog kojeg biste morali da posumnjate u zdravlje vašeg akumulatora je njegova starost. Prvi akumulator koji je fabrički ugrađen u automobil neretko može izdržati i više od šest godina, alu nakon toga se vek sledućeg ugrađenog akumulatora polako smanjuje.

To nije zbog toga što su zamenski akumulatori lošijeg kvaliteta, iako ima i takvih jeftinih proizvoda, već je kraći vek akumulatora posledica starenja samog automobila. S godinama automobil, tehnički gledano, postaje sve manjkaviji, a to za posledicu ima veću potrošnju struje i veće opterećenje samog akumulatora koji će se zbog toga i brže istrošiti.

Prvi akumulator u automobilu je preporučljivo proveriti najkasnije nakon pet godina, a kod svakog sledećeg preporučuje se provera nakon tri godine. To ćete najlakše obaviti u nekom klasičnom servisu ili u brzom servisu. Mnogi od njih su opremljeni dijagnostičkim uređajima koji mogu vrlo precizno ida izmere stanje akumulatora.


Ako volite sami da radite na svom automobilu preporučujemo vam da kupite tester akumulatora, uz pomoć kojeg možete sami da obavite provere.

Ako ne nameravate da posetite servis, postoje mnogi znakovi problema s akumulatorom koji vam mogu reći da je vreme za zamenu. Ako, na primer, vašem autu treba duže vremena za pokretanje motora ili ako prilikom toga pokretač motora „zapinje“ to može biti znak da akumulator ne radi kako treba.

Ukoliko se to događa u toplijem delu godine, vrlo je velika verovatnoća da automobil, kada dođu niže temperature, uopšte neće hteti da upali.

Ovaj metod nije sto odsto siguran jer slične simptome automobil može razviti i zbog loših kablova, korozije na kontaktima ili problema sa samim pokretačem motora, ali, to je ipak znak da je vreme da odvezete auto na servis.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR