Glas Javnosti

Ovo su pet genijalnih načina da iskoristite kesicu za čaj

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Neki će vas možda iznenaditi

Ako ste ljubitelj čaja, sigurno se često pitate da li se iskorišćene kesice čaja mogu ponovo upotrebiti pre nego što ih bacite.

Dobra vest je da postoji mnogo kreativnih načina za njihovu ponovnu upotrebu u domaćinstvu i bašti, što ih čini ekološkim i korisnim rešenjem.

1. Prirodna zaštita od štetočina

Štetočine mogu biti veliki problem u bašti, ali umesto hemijskih sprejova, možete iskoristiti stare kesice od čaja kao prirodno sredstvo za odbijanje neželjenih insekata.

Posebno su efikasne kesice čaja sa dodatkom nane ili citrusa, čiji miris može odbiti štetočine iz vašeg dvorišta. Dovoljno je da ih rasporedite oko biljaka i pustite da priroda odradi svoje.

2. Obogaćivanje komposta

Još jedan odličan način za upotrebu iskorišćenih kesica jeste dodavanje u kompost. One su bogate azotom i ugljenikom, što ih čini savršenim dodatkom za poboljšanje kvaliteta zemljišta.

Takođe, zadržavaju vlagu, što doprinosi bržem razlaganju organskog otpada. Pre nego što ih ubacite u kompost, uklonite plastične delove ako ih imaju, kako bi se kesice u potpunosti razgradile.

3. Prirodni supstrat za klijanje biljaka

Ako želite da započnete uzgoj biljaka iz semena, možete iskoristiti čajne kesice kao deo supstrata za klijanje.

Pomešajte sadržaj iskorišćenih kesica čaja sa kokosovim vlaknima i perlitom, a zatim dodajte malo humusa.

Ova mešavina je bogata hranljivim materijama i pruža lagan supstrat koji podstiče rast mladih biljaka.


4. Prirodni dodatak sobnim biljkama

Sobne biljke će takođe imati koristi od iskorišćenih kesica. Možete ih direktno staviti u zemlju biljke gde će otpuštati azot i minerale neophodne za rast.

Ako želite brže rezultate, otvorite kesicu i samo pospite listiće čaja po zemlji kako bi se brže apsorbovali hranljivi sastojci.

5. Još jedna šolja čaja

Zašto stati na samo jednoj šolji čaja? Ukoliko koristite kvalitetne mešavine čaja, kesicu možete ponovo iskoristiti za još jednu šolju.

Ponovno korišćenje zavisi od jačine čaja i vašeg ukusa - kada primetite da više nema dovoljno arome, vreme je da kesicu iskoristite na neki od gore navedenih načina.



Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR