Glas Javnosti

OVO JE PROBLEM SA FRIŽIDEROM KOJI NE SMETE DA IGNORIŠETE: Evo šta može biti uzrok i šta treba da uradite

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ako se pojavi voda na dnu frižidera, postoji nekoliko mogućih objašnjenja i rešenja za taj problem.

Prema ekspertu iz Vodiča za kućnu efikasnost, kondenzacija u frižideru nastaje kada se topao vazduh pun vlage ohladi.

Ako se ovo desi unutar vašeg frižidera, morate što pre pronaći izvor toplog vazduha. U većini slučajeva topao vazduh ulazi kroz vrata, ali postoji mogućnost da dolazi iz hrane koju držite u svom frižideru.

Nije uvek lako odmah odrediti tačan uzrok, ali postoji nekoliko stvari koje možete isprobati. Postoje dva jednostavna testa koja možete izvršiti da biste proverili da li je vaša zaptivka istrošena.

Buđ je uvek rizik kada se radi o kondenzaciji, a možda se već formirala oko zaptivke vrata. Ako pronađete buđ, zaptivač će morati da se temeljno očisti ili zameni ako je oštećenje ozbiljno.

Da biste uklonili crnu buđ na zaptivci, pokušajte da je očistite mekom krpom ili sunđerom, belim sirćetom i toplom vodom, ali nikada ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje kao što je soda bikarbona jer može oštetiti zaptivku.

Izvršite ,,test novčanika“

Ovaj drugi test uključuje zatvaranje vrata frižidera na papirnoj novčanici postavljenoj između zaptivke i frižidera. Ako možete izvući novčanicu bez otpora, pečat ne radi ispravno. Da biste zatvorili sve praznine između zaptivke i vrata, lagano ih prstima povucite od vrata.

Izbegavajte često otvaranje vrata

Ako nema vidljivih oštećenja zaptivke, možda otvarate vrata prečesto ili predugo.

Pravilno čuvajte hranu

Tečnosti ili hrana sa visokim sadržajem vlage takođe mogu doprineti vlazi u vašem frižideru. Hrana kao što su zelena salata i voće oslobađaju vlagu unutar uređaja dok se hladi. Da biste to izbegli, umotajte ovu hranu u papirne peškire i uvek čuvajte hranu u zatvorenim posudama ili omotima koji su bezbedni u frižideru, otporni na vlagu.

Izbegavajte prepun frižider

Prenatrpan frižider može dovesti do blokiranja ventilacionih otvora u različitim odeljcima, sprečavajući da hladan vazduh cirkuliše kroz uređaj. Višak vlage koji se skuplja oko stranica i dna polica ključni su znaci prenatrpanog frižidera, posebno ako su mnogi predmeti u vašem frižideru plastični i kvadratnog oblika. Da biste izbegli kondenzaciju u frižideru, steknite naviku da vadite stvari koje nećete jesti.

Ostavite toplu hranu da se ohladi pre nego što je ubacite u frižider

Čuvanje ostataka u frižideru je odličan način da planirate unapred uz smanjenje bacanja hrane, ali u žurbi to može predstavljati problem za vaš uređaj.

Frižideru će trebati mnogo duže da stabilizuje unutrašnju temperaturu kada se napuni toplom hranom, a u većini slučajeva plastične posude će biti prekrivene problematičnim vodenim talogom, piše Dom i design.

Proverite temperaturu vašeg frižidera

Provera temperature vašeg aparata je takođe neophodna. Frižider treba držati na temperaturi između 4-5 C i oko -18 C za zamrzivač, prenosi Krstarica.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR