Glas Javnosti

Ova reč je obeležila 2022. godinu

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

U okviru manifestacije "Mart – mesec srpskog jezika", Društvo za srpski jezik i književnost Srbije organizovalo je "Izbor za reč koja je obeležila 2022. godinu".

Za 15 dana stiglo je 410 reči koje su poslali učenici iz više od 50 gradova i sela širom Srbije.

Komisija Društva za srpski jezik i književnost Srbije odabrala je reč isceljenje za reč koja je obeležila 2022. godinu.

Ovu reč predložile su Vanja Lazarević, učenica trećeg razreda Filološke gimnazije u Beogradu i Nađa Milićević, učenica drugog razreda Gimnazije u Kruševcu.

- Iz perspektive srpskih osnovaca i srednjoškolaca, 2022. godinu obeležio je prestanak pandemije virusom korona, vraćanje uobičajenim obavezama, povratak u školu, nastavak druženja, izlazaka i života bez distance. Zbog toga su se među rečima koje su učenici predložili našle i buđenje, životovornost, zdravlje, iskra, nada, oživljavanje, ozdravljenje, pomak, prevazilaženje, preobražaj, preporod, prosvetljenje, uzleti druge - navode iz Društva za srpski jezik i književnost Srbije.

Godina 2022. donela je i rat u Ukrajini, pa se među predloženim rečima nalaze i one koje se odnose na situaciju u svetu, na primer, neizvesnost, raskol, rat, strah, tuga, kao i na posledice nestabilne situacije: dezinformacija, inflacija, poskupljenje, sankcije.

Isceljenje je glagolska imenica nastala od prefiksiranog glagola isceliti (se), koji znači "lečenjem dovesti u zdravo stanje, izlečiti (se)".


Kada se odnosi na ranu, povredu, znači "zarasti, zamladiti se, zalečiti".

U osnovi ovog glagola nalazi se indoevropski, praslovenski i sveslovenski pridev ceo.

Imenica isceljenje učestalo se koristi u savremenom srpskom jeziku, a elektronski korpus pokazuje da se često upotrebljava sa značenjem čudesnog, natprirodnog ozdravljenja i da se odnosi i na fizičko i na duhovno izlečenje.

Prošle godine je najlepša reč bila praskozorje.

Glas javnosti/Danas

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR