Glas Javnosti

OPASNO JE PUNITI TELEFON NOĆU: Evo zašto to ne treba raditi

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Mnogi ljudi imaju naviku da bateriju telefona pune tokom noći. Tako im je najlakše. Stručnjaci tvrde da to nije preporučljivo i objašnjavaju zbog čega.

Ništa nije tako frustrirajuće od toga da nakon što napunite mobilni telefon, on se naizgled trenutno isprazni. Zaštita vaše baterije je najbolji način da to izbegnete.

Prema USA Today, proizvođači androida Huavej protive se noćnom punjenju. “Ne ostavljajte telefon priključen na punjač duže vreme ili preko noći”, rekli su. Umesto toga, oni preporučuju da bateriju držite između 30 i 70 posto kao najbolji način za produženje veka trajanja baterije.

Ako vam je teško da shvatite kako bi to moglo izgledati, mnogi telefoni nude opciju prikaza preostale baterije kao procenat u opcijama. Ovaj način podražavaju Apple iPhone uređaji koji nude optimizovanu opciju punjenja baterije koja će zadržati napunjenost ispod 80 posto.


Većina pametnih telefona napaja se litijum-jonskim baterijama i one će se s vremenom uvek pogoršati bez obzira na to kako punite svoj telefon. To je zato što funkcionišu pomeranjem nosilaca napajanja između elektroda, a time su opteretili sastavne delove što je s vremenom oštetilo njihovu efikasnost. Taj se stres zapravo povećava kada pokušavate da ugurate tih zadnjih nekoliko procenata.

Ako vam to zvuči zbunjujuće, Kevin Perdju iz iFixita dao je Njujork Tajmsu zgodnu metaforu sunđera koja bi mogla da vam pomogne da razumete: „Prilično je lako napuniti sunđer od suvog do uglavnom popuno mokrog. Ali pokušaj prisiljavanja skoro zasićenog sunđera da upije poslednje kapi tečnosti zahteva pritisak i verovatno ostavlja više tečnosti skupljene na površini. To je S.E.I. (čvrst elektrolitički interfejs) nakupljanje na bateriji. S.E.I. nakupljanje smanjuje ukupni kapacitet baterije.” Ovo se odnosi na Huavejev savet da svoju bateriju držite između 30 i 70 posto, umesto da težite punih 100.


Možda se čini pogrešnim, ali kada je reč o dugovečnosti baterije, to je dugoročno ispravan način. Slično tome, izbegavanje da vam baterija radi sve do nula posto takođe će smanjiti stres na elektrodama. Osim što šteti trajanju baterije, punjenje uređaja preko noći takođe može predstavljati zdravstveni i sigurnosni problem ako ne vodite računa o tome gde ih ostavljate da se pune. To je zato što punjenje obično dolazi s određenim stepenom povećanja temperature, a ako nešto pođe po zlu, zapaljive površine mogu brzo postati opasne.

„Ne bi trebalo stavljati telefone ispod jastuka niti ih puniti na posteljini. Samozagreva se i toplota se širi. Radna površina ili drveni stočić su u redu jer baterija neće proizvoditi dovoljno toplote“, rekao je za Gardijan Pol Šo, menadžer istrage požara u vatrogasnoj službi Stafordšira, piše Ifl Science, a prenosi Net.hr.

Glas javnosti/ K03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR