Glas Javnosti

ON SIGURNO ZNA SVE O FARMERKAMA: Generalni direktor Levisa otkrio je koliko često treba da perete farmerke

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Kada i kako bi trebalo da perete farmerke?

Izvršni direktor Levisa pokrenuo je debatu o tome koliko često treba da perete farmerke. Prema njegovoj teoriji, po svaku cenu treba izbegavati pranje farmerki u veš mašini i čistiti zamrljane delove samo kada je to potrebno.

„Nikad nisam rekao da ne perete farmerke. Ali pravi ljubitelji teksasa nikada neće staviti ovaj materijal u mašinu za pranje veša. To je ono što ja radim“, rekao je izvršni direktor Levisa Čarls Berg.


Dodao je da ako mu hrana padne na farmerke, odmah će ih očistiti, a ako je bio napolju i znoji se u njima, opraće ih pod tušem.

Iako ovo nekima može zvučati odvratno, zapravo postoje neki dokazi koji ukazuju na to da farmerke ostaju neverovatno čiste čak i bez pranja.

Istraživači sa Univerziteta Alberta su 2011. godine izveli eksperiment koristeći prljave farmerke jednog od njihovih učenika. Džoš Li nije prao farmerke 15 meseci, a zatim ih je testirao na sve bakterije. Posle toga ih je oprao u veš mašini, nosio još dve nedelje i ponovo ih testirao.

Zanimljivo je da se nivoi bakterija nisu toliko razlikovali. Farmerke su bile manje-više čiste nakon dve nedelje nošenja kao i nakon 15 meseci bez pranja.

Rejčel Mekvin, vanredna profesorka na Univerzitetu Alberta koja je sprovela istraživanje, bila je iznenađena rezultatima.

„Pronašla sam samo mnogo kožnih bakterija. To pokazuje da, bar u ovom slučaju, rast bakterija nije veći ako se farmerke ne peru redovno“.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR