Glas Javnosti

Nešto vam SMRDI U KUĆI, A NE ZNATE ŠTA JE? Proverite ova problematična mesta!

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti/prva.rs

U vašem domu već nekoliko dana osećate neprijatan miris, ali niste sigurni šta bi to moglo da bude.

Od mašine za pranje sudova, do vlage i buđi na tuš kabini ili je čak miris kućnog ljubimca. Sve to mogu da budu uzroci neprijatnog mirisa koji će vas sprečiti da uživate u svom domu. Ako ste i dalje u rebusu, u nastavku vam predočavamo osam stavki koje morate da proverite, kako biste ustanovili uzrok neprijatnog mirisa koji se širi u vaša četiri zida.

Kanta za smeće

Iako se čini očiglednim, jer kante za smeće uglavnom imaju neprijatan miris, bilo bi dobro da proverite da li je ona izvor mirisa u stanu. Malene mrlje i razne mrvice mogu da se nagomilaju tokom vremena i prouzrokuju neprijatan miris. Redovno menjajte kese za đubre, a u prodavnici potražite osveživač za prostorije.

"Dobro očistite kantu koristeći razređeni izbeljivač i ostavite ga u kanti nekoliko sati. Potom isperite vodom, pa kantu operite sapunom", savetuje Abe Navas iz kompanije "Emilys Maids" iz Dallasa.

Kućni ljubimci

Iako su poput članova porodice, ljubimci kao i ljudi mogu poprimiti neugodan miris.

"Kad mu ispadaju dlake svuda, tada raste broj bakterija i to može biti neprijatno. Redovno kupajte svoje kućne ljubimce i dobro čistite mesta na kojima oni spavaju i jedu. Preporuka je da to činite najmanje jedanput nedeljno, a kako biste sprečili nagomilavanje dlaka, redovno usisavajte nameštaj", kaže Navas.

Mokra odeća

"Ne ostavljajte kkorpu sa prljavim vešom u kupatilu. Radije je držite u spavaćoj sobi ili u ormanu, negde gde ta odeća neće biti izložena pari i vlažnom vazduhu nakon kupanja/tuširanja", ističe Navas i dodaje da je vlaga ta koja podstiče rast bakterija, zbog čega prostor poprima neprijatan miris.

Posteljina

"Svi kažu da nam je teško da ustanovimo miris našeg doma, zato što osećamo miris našeg tela", objašnjava Snajder.

U tome se posebno ističe posteljina u kojoj se upijaju naša telesna ulja, mrtve stanice kože i prljavština. Stoga, Snajder preporučuje da posteljinu menjate jednom nedeljno, ako se kupate ujutro, a ako imate ritual da se kupate uveče, onda jednom u dve nedelje.

Mašina za pranje veša

"Svi kućni aparati koji redovno dolaze u dodir sa vodom mogu da sadrže vlagu koja doprinosi rastu bakterija. Svaki put kad otvorite ili zatvorite vrata mašine za pranje veša, vlaga od svakog programa ostaje zatvorena u bubnju", nastavio je dodajući kako to možete da sprečite ako vrata mašine posle programa ostavite otvorenim, kako bi vlaga isparila.

Slivnici

U kuhinji, drugi najčešći krivac neprijatnih mirisa su odvodi. Tamo se skladište masnoće i komadići hrane, pa je važno da kupite sredstva za čišćenje unutrašnjih odvoda.

Novi nameštaj

Iako možda mislite da volite miris novog troseda kao što volite miris novog automobila, ali to je samo zato što je reč o novom predmetu koji ste nabavili.

"Taj miris verovatno uzrokuju organske čestice VOC. Mnogi nisu svesni da je količina toksina u stanovima nekad čak 10 puta veća nego na otvorenom, a nameštaj je jedan od krivaca za to", tvrdi Bart Volbers, osnivač kompanije Nature Builds Health.

Čestice mogu da imaju snažan miris, ali mogu i da štete zdravlju. Mogu da izazovu glavobolje, iritaciju nosa ili oka, pa čak i ozbiljna stanja poput oštećenja jetre ili bubrega.

Najbolji način da se rešite čestica je postavljanje pročišćivača vazduha koji sadrži filter od ugljenika. Ako bilo koji predmet u vašem domu i nakon mesec dana ima neprijatan miris, onda je vreme da ga vratite i tražite povraćaj novca.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR