Da bi vam bilo lakše, daćemo vam tačnu gramažu najčešće upotrebljivanih namirnica u kuhinji.
Šolja (za čaj) - 200 ml
Šoljica (za kafu) - 100 ml
Kašika (supena)- 15 ml Kašičica (kafena) - 7 ml
Namirnice : Šolja – 200 ml Šoljica – 100 ml Supena kašika – 15 ml Kašičica – 7 ml
Cimet u prahu 220 g 110 g 15 g 8 g
Griz 150 g 75 g 12 g 6 g
Kukuruzno brasno 130 g 65 g 10 g 5 g
Prašno /pšenično/ 140 g 70 g 10 g 5 g
Biber / / / 2 g
Šećer 200 g 100 g 15 g 8 g
Suvo grožđe / 60 g 12 g /
Šećer u prahu 190 g 95 g 14 g 7 g
Sirće 200 g 100 g 15 g 8 g
So 220 g 110 g 14 g 6 g
Margarin rastopljen 240 g 120 g 18 g 9 g
Marmelada 240 g 120 g 20 g 10 g
Kakao 220 g 110 g 15 g 8 g
Kisela pavlaka 210 g 105 g 21 g 12 g
Kiselo mleko 240 g 120 g 20 g 10 g
Mast /rastopljena/ 220 g 110 g 17 g 8 g
Med 300 g 150 g 25 g 13 g
Sveže mleko 200 g 100 g 12 g 7 g
Tečna pavlaka 200 g 100 g 12 g 6 g
Ulje /biljno/ 180 g 90 g 14 g 7 g
Voda 200 ml 100 ml 15 ml 7 ml
Mleko u prahu 100 g 50 g 6 g 3 g
Orasi /mleveni/ 80 g 40 g 6 g 3 g
Orasi /seckani/ 120 g 60 g 11 g 6 g
Pasulj 150 g 75 g 12 g 5 g
Pasulj zreo 190 g 95 g / /
Pirinač 200 g 100 g 15 g 8 g
U receptima ima i drugih nestandardnih jedinica mere, kao što su pakovanja, kantice kiselog mleka, prstohvat, šaka.
1 šaka soli - 80 g
1 šaka pirinča – oko 50 g
1 šaka pšenice – oko 55 g
1 kocka šećera – oko 6 g
1 jaje – oko 50-60 g
1 paprika – oko 50 g
1 paradajz – oko 70-100 g
1 krompir – od 40 – 100 g
1 šargarepa – oko 30-40 g
1 manja glavica luka – 30 – 40 g
1 velika glavica luka – 100 g
1 prstohvat začina je oko 1 gram – šećera, brašna, bibera ili aleve paprike