Glas Javnosti

NAUČITE PRAVILA: Šta mora da se prijavi na granici i koliko novca je dozvoljeno izneti iz zemlje?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Bez prijavljivanja preko granice može da se prenese suma koja ne prelazi 10.000 EUR, a sve dragocenosti koje putnici nose sa sobom obavezno treba prijaviti, jer se tako sprečava rizik da one budu privremeno ili trajno oduzete zbog učinjenog prekršaja, upozorila je Uprava carina posle nekoliko slučajeva zaplene krijumčarenih deviza, ali i zlatnih poluga i skupocenog sata tokom vikenda. Tokom prote

- Na ulaznoj strani graničnog prelazu Horgoš su 22. i 23. aprila 2023. godine otkrivena dva slučaja krijumčarenja deviza i zaplenjeno je gotovo 72.000 EUR. Kod muškarca starog 52 godine, koji je mercedesom strane registracije sam putovao iz Češke ka našoj zemlji, pronađeno je 68.800 neprijavljenih evra u džepovima i torbici. Putniku je vraćen dozvoljeni iznos, dok je do okončanja postupka pred nadležnim sudom zadržana suma od 58.800 EUR - navela je Uprava carina.
Dan kasnije carinici su na istom prelazu, tokom detaljne ulazne kontrole, u vratima audija kojim je iz Slovačke ka Srbiji sam putovao muškarac (55), pronašli dodatnih 13.000 sakrivenih evra, nakon što je putnik prethodno prijavio i pokazao dozvoljenu sumu od 10.000 EUR.

Kad se pleni i automobil
- Na graničnom prelazu Gradina carinici su 23. aprila 2023. godine, prilikom detaljne izlazne kontrole, u felni rezervnog točka jedne honde strane registracije, pored protivpožarnog aparata, pronašli i dve zlatne poluge ukupne težine 638 grama - navela je Carina.
Pomenutim automobilom iz Republike Češke je ka Bugarskoj putovalo dvoje stranih državljana.
- A, kako vrednost otkrivenog investicionog zlata, koja je procenjena na oko 7.500 EUR, prelazi trećinu vrednosti vozila i automobil je zadržan do okončanja postupka pred nadležim sudom - naveli su u Upravi carina.
Portal N1 je već pisao o sličnoj zapleni. Naime, prošlog februara na granici je zaplenjen luksuzni sat Patek Filip, čija je vrednost procenjena na 115.000 EUR, a koji se nalazio na ruci makedonskog državljanina koji je upravljao poršeom nemačkih tablica. Pošto za sat putnik nije posedovao nikakvu prateću dokumentaciju, a propustio je da ga prijavi na ulasku u Srbiju – sat je privremeno zadržan, a kako je vrednost robe prelazila jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva koje se koristilo za prevoz robe, privremeno je – oduzet i automobil, naveli su u Carini.
- Zaštitne mere oduzimanja prevoznog sredstva propisane su Carinskim zakonom. Prevozno sredstvo koje se koristi za prevoz robe koja je predmet prekršaja, propisano je članom 272 , oduzeće se ako vrednost pomenute robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva, kada je vlasnik tog prevoznog sredstva znao ili mogao znati da će se ono koristiti za prevoz robe koja je predmet izvršenja prekršaja - pojasnili su tada u Upravi carina.

U istom članu Carinskog zakona navodi se da će se prevozno sredstvo oduzeti bez obzira na vrednost robe koja je predmet prekršaja i na vrednost prevoznog sredstva, ako je vozilo posebno konstruisano, adaptirano, izmenjeno ili na bilo koji drugi način prilagođeno svrsi sakrivanja robe.
- Dakle, prevozno sredstvo može biti oduzeto i na osnovu velike vrednosti robe koja se krijumčari, ali i zbog toga što je namerno prepravljano za potrebe krijumčarenja - pojasnili su u Upravi carina.
Neprijavljen sat
Carinici su tokom vikenda zaplenili i skupoceni ženski sat marke Chopard.
- Njegova vrednost prema pronađenoj pratećoj dokumentaciji je oko 10.000 EUR, a zaplenjen je na graničnom prelazu Batrovci 22. aprila 2023. godine - navela je Carina.

Skupoceni sat je, kako su istakli, otkriven u originalnoj kutiji sa računom o kupovini i popunjenim obrascem za povraćaj PDV-a u prtljagu jednog bračnog para koji se iz BiH uputio ka Srbiji.
Koliko novca sme da se iznese iz Srbije
Građani mogu iz Srbije da iznesu bilo koji strani novac čija vrednost ne prelazi 10.000 EUR. Ako istovremeno iznose i dinare, strani novac i čekove, ukupan iznos takođe ne sme da pređe 10.000 EUR. Propisima je predviđeno da i domaći i strani državljani na granici prijave svaki cent preko ovog iznosa i prilikom izlaska i prilikom ulaska u zemlju. Ukoliko to ne učine, iznos novca preko 10.000 EUR im se privremeno oduzima, pokreće se prekršajni postupak, nakon koga se novac ili vraća, ili uplaćuje u budžet Srbije, prenosi portal Ekapija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR