Iako talog od kafe možda nema toliko koristi kao druge kuhinjske namirnice poput limuna ili sode bikarbone, kada je reč o čišćenju, postoji nekoliko zgodnih trikova koji talogu daju drugi život.
Talog od kafe deluje na dva načina u uklanjanju naslaga, uključujući tvrdokorno ulje i masnoću, iz lonaca i tiganja. Struktura sloja kafe daje joj blago abrazivni kvalitet koji može da očisti zagorelu hranu s površine posuđa.
Talog od kafe spada u kategoriju “blagog abraziva” pa ga je, poput sode bikarbone, sigurno koristiti čak i na osetljivim neprijanjajućim površinama za kuvanje poput teflona.
Da biste koristili talog od kafe za pranje lonaca i tiganja, napunite posudu od jedne trećine do polovine toplom sapunastom vodom i dodajte jednu kašičicu kafe. Zatim neabrazivnim sunđerom nežno istrljajte posudu talogom od sapuna. Dobro isperite i osušite kao i obično.
Svojstva taloga kafe za odmašćivanje i ribanje takođe olakšavaju čišćenje šporeta i rešetki za roštilj, eliminišući naslage masnoće i zalepljenu hranu.
Pomešajte jednu do dve kašike kafe s toplom vodom, bilo u sudoperi ili u velikoj plastičnoj vrećici, i upotrebite to kao sredstvo za kvašenje kao praktičnu metodu za čišćenje rešetki šporeta i rešetki za roštilj. Nakon 45 minuta vlaženja, obrišite naslage sunđerom ili isperite vodom.
Čak i najuredniji, dobro održavani firžideri mogu s vremena na vreme poprimiti neprijatan miris, bilo da stara hrana ostane neprimećena ili dođe do prolivanja.
Nakon što ste očistili uzrok mirisa, stavite malu činiju ili šoljicu kafe u frižider da upije dugotrajne mirise. Azot u kafi reaguje s ugljenikom, neutralizirajući i uklanjajući neprijatne mirise.
Baš kao i kod nprijatnih mirisa u firžideru, talog kafe može pomoći pri neutralisanju jake mirise hrane poput belog luka i luka na rukama. Jednostavno protrljajte malu kašičicu kafe među dlanovima kako biste uklonili neprijatne mirise. Kao bonus, talog kafe će napraviti nežni piling vaših ruku, uklanjajući mrtvu kožu i čineći ih mekšima.
Kada se drveni nameštaj ili podovi izgrebu, talog kafe se može koristiti za obnavljanje završne obrade.
Napravite gustu pastu tako što ćete talog pomešati s malom količinom vode ili ulja za kuvanje i naneti je na ogrebotine. Nežno ga utrljajte u oštećena područja i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Zatim obrišite višak ostataka i osušite drvo poliranjem. Ponovite postupak ako je potrebno kako biste potpuno prikrili oštećenje.
Čišćenje kamina je neuredan, frustrirajući posao; čak i najsporije, najmetodičnije lopatanje može ostaviti pepeo i prašinu na sve strane. Kako biste sprečili stvaranje oblaka od pepela i drugih sitnih čestica prilikom lopatanja, pre čišćenja pospite kafu na pepeo. Kafa će otežati pepeo, olakšavajući njegovo skupljanje i odlaganje.
Glas javnosti/ N01S
10 min
16 min
19 min