Glas Javnosti

MANASTIR U SRBIJI koji krije TAJNU groba Marka Kraljevića i velikog blaga (FOTO)

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Mesto koje prati legenda.

Među zanimljivim lokacijama u Srbiji o kojima se ne govori često je i jedan manastir u istočnoj Srbiji. Njega prati legenda o grobu čuvenog narodnog junaka Marka Kraljevića.

Manastir Koroglaš se nalazi u neposrednoj blizini Negotina, kod sela Miloševo. Nema pouzdanih podataka ko ga je i kada zidao, ali se pretpostavlja da ga je sagradio kralj Milutin početkom XIV veka.

Narodno predanje kaže da je na tom mestu sahranjen baš Kraljević Marko pošto je ranjen, na Šarcu, preplivao Dunav iz Vlaške nakon bitke na Rovinama. Njemu je za dušu tu podignut manastir.

Manastir je bio živopisan, ali su se sačuvali samo ostaci fresaka. Pored crkve nalazi se srednjovekovna nekropola koja je samo delimično ispitana. Kada su arheolozi tokom iskopavanja u blizini sela Miloševo našli staro groblje sa oko 150 preminulih i ustanovili da je u 14. veku kod Miloševa izgrađen manastir Koroglaš, među tamošnjim narodom raširilo se verovanje da u blizini mora biti i grob junaka Kraljevića Marka, piše opanak.rs.

I uprkos tome što istorija beleži da je Marko poginuo u Rumuniji u bici na Rovinama, drevna legenda kaže da je Markov grob baš kod ovog manastira, ali i da krije veliko zakopano blago koje mu je poklonila njegova milosnica vila Raviojla sa planine Miroč.

Glas javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR