Glas Javnosti

LJUBIMCI VOLE MESO ALI... Da li je štetno davati psima meso sa roštilja?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Nijedan pas neće odbiti ukusne zalogaje, a da li bi zapravo smeli da jedu takvu hranu?

Roštiljanje na otvorenom tokom toplijih meseci može biti prijatno iskustvo za mnoge ljude, ali vlasnici kućnih ljubimaca, često postavljaju pitanje da li je bezbedno deliti svoje ukusne obroke sa svojim krznenim prijateljima, posebno kada je u pitanju meso sa roštilja.

I dok većina pasa neće odbiti ukusne zalogaje pečene hrane, važno je razmotriti potencijalne zdravstvene rizike pre nego što podelite obrok sa svojim četvoronožnim prijateljem.


Rizici davanja pečenog mesa psima

Meso sa roštilja je često bogato mastima i uljima koje mogu izazvati probavne smetnje kod pasa, uključujući povraćanje i dijareju. Prekomerna konzumacija masne hrane može dovesti do problema.

Komadi pečenog mesa često sadrže kosti, što može biti opasno za pse. Kosti se lako mogu slomiti i izazvati povrede usta ili gastrointestinalne blokade koje zahtevaju hitnu veterinarsku intervenciju.

Marinade i začini koji se koriste za pečenje mesa mogu sadržati sastojke kao što su luk, beli luk ili začini koji su toksični za pse. Čak i male količine ovih sastojaka mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa.

Ostaci hrane sa roštilja mogu sadržati komadiće drvenog uglja ili drugih materijala koji nisu bezbedni za pse. Takođe, hrana ostavljena na roštilju može biti kontaminirana bakterijama koje mogu izazvati bolesti kao što su salmonela ili infekcije E. coli.

Sigurni načini za uživanje sa svojim psom

Ako želite da podelite obrok sa roštilja sa svojim psom, postoje sigurni načini da to uradite.

Pripremite poseban obrok. Pripremite za svog psa poseban obrok koji ne sadrži začine, masnoću ili kosti. Kuvana piletina ili ćuretina bez kože često su bezbedan izbor. Izbegavajte kosti.


Ako delite komade mesa sa svojim psom, uvek se uverite da su bez kostiju i kože.

Održavajte higijenu. Uverite se da je hrana koju delite sa svojim psom sveža i bezbedna za upotrebu. Izbegavajte davanje ostataka sa roštilja koji su dugo bili na otvorenom ili su kontaminirani.

Na kraju, iako povremeno deljenje malih komada mesa sa roštilja može biti u redu za neke pse, važno je da budete svesni potencijalnih rizika i pažljivo birate bezbedne opcije hrane za vašeg ljubimca.

Uvek je najbolje da se konsultujete sa veterinarom ako niste sigurni da li je određena hrana bezbedna za vašeg psa.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR