Glas Javnosti

KUĆNI LJUBIMCI TAKOĐE UGROŽENI: Uticaj visokih temperatura na životinje

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ukoliko već sada izađete – i ostavite činiju sveže vode, nekom živom biću možete spasiti život.

Tokom toplotnog talasa pate ljudi, ali  i životinje koje se zbog toga što ne mogu da se oznoje, sa vrućinom bore - disanjem. Ugrožene su sve životinje, naročito napušteni ljubimci.

Kućni ljubimici, ali i napuštene životinje kojih je sve više - životno su ugroženi tokom toplotnog talasa. U Animal rescue Srbija su nam objasnili da moramo svim životinjama da obezbedimo svežu vodu, da ih ne izvodimo po jakom suncu i da ih ne ostavljamo u vozilima ni na minut.


"Biće ovo pakleno leto sigurno, a i zima je bila slaba. Pre svega da vam se zahvalim što pričate na ove teme jer je vrlo važno da građani budu svesni, da ono što njima smeta, takođe smeta i životinjama, tako da faktički nam treba najviše vode i uvek smo žedni, treba da shvatimo i da na ulicama žive neke životinje, psi, mačke, ptice koje često zaboravljamo i zato treba preko leta što češće da ostavljamo svežu vodu", kaže Aleksandar Gavrić ispred Animal rescue Serbia.

Životinje osete miris vode, pa mesta za posudice sa vodom ne moraju da budu na prolazu, jer to mnogima smeta. Ukoliko im se ostavlja hrana, ona treba da bude suva, jer sve drugo se brzo pokvari. Osim hrane, vlasnički psi po vrelom afaltu vrlo često dobiju opekotine prvog stepena i zato ljubimce treba izvoditi rano ujutro i uveče.

"Potom treba da razmišljamo da životinje treba da imaju neko slonište, neku senku, da negde mogu da se sakriju. Imamo razne slučajeve pse koji su vezani na lancu, na suncu, onda ti psi pokušavaju da kopaju rupe pod zemljom. Sve je to nešto gde zaboravljamo životinje, koja su živa bića i koje imaju iste potrebe kao i mi", dodaje Gavrić.

Ekipu iz Animal rescue Serbia smo zatekli u radnoj atmosferi.


"Imamo jedan projekat koji se zove 100 dana hrane. Kutije stavljamo po pet šopovima, gde građani onda mogu da doniraju i ta onda hrana ide za napuštene životinje. Uglavnom građani misle da je neophodno hraniti samo zimi životinje, međutim životinje jedu i leti", ističe Gavrić.

Ukoliko već sada izađete – i ostavite činiju sveže vode, nekom živom biću možete spasiti život. Hranu podelite i napuštenim životinjama. Kada primetite da se životinja ne oseća dobro - odvedite je veterinaru koji će stručno lečiti dehidraciju, toplotni udar ili sunčanicu. 


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR