Glas Javnosti

KORISNO ZNATI: Kako da vodite računa o zimskoj garderobi da vam duže traje?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Zimska odeća zahteva mnogo više vremena za održavanje od letnje, ali trud se isplati ako želite da vam kaputi, jakne i džemperi duže traju.

Za džempere, bilo da su od vune, kašmira, poliestera ili pamuka, važi isto pravilo - ne kačite ih na ofingere. Umesto toga, složite ih u ormar, sprečićete istezanje. Obavezno nabavite aparat za šišanje džempera, jednostavan uređaj kojim ćete rešiti problem ućebane garderobe. Najbolje bi bilo da ih perete ručno, jer čak i kad koristite najblaži mašinski program za osetljive tkanine, na duži rok ih oštećujete.

Vunene kapute iščetkajte s vremena na vreme, a brigu o kožnim prepustite profesionalcima. Zimske jakne, s druge strane, možete prati u mašini, ali na niskoj temperaturi i sa ne preterano jakim deterdžentom. Ne bi trebalo da ih perete više od dva puta godišnje. Ako na deklaraciji piše da je dozvoljeno sušenje u mašini, ubacite u uređaj tri do četiri čiste teniske loptice koje će pomoći da materijal na vašoj jakni ostane pravilno raspoređen. Ako imate problema sa rajsferšlusom, zakopčajte ga, pa zatim natrljajte liniju sapunom. Otvorite i zatvorite nekoliko puta i trebalo bi da "ide" glatko, piše portal Ekapija.


Ne zaboravite da redovno perete kape, šalove i rukavice koji su na udaru kako prljavštine iz prevoza, tako i šminke. Preporučuje se ručno pranje jednom nedeljno, pogotovo ako su u pitanju vuneni materijali. Da bi vam kožna obuća duže trajala, redovno je mažite. Preporučuje se i upotreba zaštitnog spreja koji bi trebalo da doprinese da obuća manje propušta vodu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR