Glas Javnosti

KORISNO JE DA ZNATE PRED PRAZNIK U PRIRODI: Kako da očistite roštilj?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Za prvomajske praznike mnogi će krenuti na roštiljanje u prirodi.

Ukoliko nas vreme posluži, biće sigurno tradicionalnog roštiljanja za Prvi maj.

Međutim, pre nego što zapalite vatru i bacite meso na roštilj, potrebno je da očistite roštilj od ostataka masti i prljavštine.


Ko je bar jednom očistio rešetku za roštilj zna koliko je to zahtevno i naporno, pogotovo ako je niste čistili od prošle sezone i sada morate da uklonite masnoću koja se zalepila za rešetku.

Pre nego što posegnete za hemikalijama, stručnjak za čišćenje Kris Bonet podelio je neobičan trik kako da očistite roštilj pivom.

On je dodao da bi pivo delovalo još bolje ako roštilj zagrejavate 10 minuta, a zatim prelijte pivo preko roštilja i sačekate da se masnoća i ostaci hrane sami odvoje sa roštilja.

"Uzmite metalnu žicu za ribanje ili četku i dobro izribajte rešetku kao i ostatak roštilja. Obavezno nosite zaštitne rukavice da ne biste povredili prste tokom ribanja. Nakon ribanja rešetke, isperite je sa malo tople vode da biste je uklonili sve prljavštine i ostatke piva“.

Lekari upozoravaju da prljai roštilj može da postane leglo bakterija poput ešerihije koli i salmonele, koje se tokom pečenja na roštilju mogu preneti na meso i ozbiljno ugroziti zdravlje.

Osim toga, ako roštilj ne čistite redovno, skratićete mu životni vek. Preporučuje se da se bar rešetka za roštilj opere posle svakog pečenja mesa.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR