Glas Javnosti

KNJIGE KAO LEK ZA DUŠU: 8 klasika koje bi svako trebalo da pročita

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ako do sada niste imali vremena, leto je pravi trenutak da se posvetite čitanju knjiga koje ste tokom odrastanja i sazrevanja iz nekog razloga propustili. Savremena literatura je sjajna, ali ovo su klasici koje bi svako od nas trebalo da pročita bar jednom. Neke od ovih knjiga napisane su pre nekoliko vekova, druge pre nekoliko decenija, ali im je zajedničko da je u njima skrivena suština života,

Braća Karamazovi - Fjodor Dostojevski

Legenda kaže da je Albert Ajnštajn rekao da je ovo najveličanstvenija knjiga koju je ikada pročitao. U svom kapitalnom delu, Dostojevski se bavi temama morala i slobodne volje i postavlja niz dilema: vera ili razum, zakon ili istina, nauka ili duhovnost, prenosi portal Ekapija.

Don Kihot - Migel de Servantes

U remek delu španske književnosti prevedenom na najmanje 50 jezika saznaćete treba li se boriti sa vetrenjačama i kako prolaze oni koji to rade. Saznajte zašto je ovaj roman o zaluđenom plemiću do danas pročitalo 500 miliona ljudi.

 Majstor i Margarita - Mihail Bulgakov

Može li ljubav da nadjača zlo, koja je cena slobode, kakva je sudbina čoveka u totalitarnim režimima - teme su romana čije je prvo izdanje cenzurisano, a ni danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Za kim zvona zvone - Ernest Hemingvej

Knjiga govori o surovosti rata, vrednosti ljudskog života, a uprkos preovladavajućem ciničnom tonu, postoji nada, a ona je sakrivena u ljubavi.

Sto godina samoće - Gabrijel Garsija Markes

Markesovo remek-delo objedinjuje magiju i realizam i naglašava značaj ličnog iskustva, odnosno činjenicu da ne postoji realnost kao takva, već da je svako od nas vidi na poseban način.

Očevi i sinovi - Ivan Turgenjev
Međugeneracijski odnosi tema su ove knjige, a glavni junaci studenti liberalnog usmerenja i njihovi znatno konzervativniji očevi.

Rat i mir - Lav Tolstoj

Ne dajte da vas uplaši obim i četvorocifreni broj stranica. U fokusu je rusko društvo tokom Napoleonove ere, a sve najvažnije teme su tu, od mladosti i prijateljstva, preko braka i ljubavi, do smisla života i smrti.

Kralj Lir - Vilijam Šekspir

Postoji li istinska pravda? Zašto su ljudi surovi? Kako prolaze spletkaroši? Ovo su samo neka od pitanja koja postavlja veliki Šekspir u drami koji će vas ostaviti bez daha.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR