Glas Javnosti

KAZNE OD 1.MAJA DUPLE: Pazite kad vozite kroz Austriju

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Austrijska televizija ORF podsetila je vozače automobila i drugih motornih vozila da su od 1. maja kazne za neke saobraćajne prekršaje na austrijskim putevima drastično povišene, u odnosu na dosadašnje. Neke su, kako je javio ORF, čak udvostručene. Radi se o telefoniranju u vožnji ili korišćenju mobilnih telefona za pisanje poruka.

Kazna za navedeni prekršaj od 1. maja košta 100, umesto dosadašnjih 50 evra. Ko ne želi da kaznu plati na licu mesta, moraće naknadno nakon prijave za saobraćajni prekršaj da plati 140 evra.

Austrijska ministarka saobraćaja Leonora Gevesler smatra da će odluka savezne vlade da se navedeni iznos kazne udvostruči, imati preventivnu svrhu i doprineti razvoju svesti vozača o opasnosti zabranjene upotrebe mobilnih telefona za vreme vožnje, te doneti više bezbednosti na saobraćajnicama.


Inače, korišćenje telefona spada u grupu najopasnijih prekršaja u saobraćaju. Stručnjaci tvrde da je i jedan od glavnih “ubica” na putevima.

Prošle je godine zbog nedozvoljenog korišćenja telefona za vreme vožnje kažnjeno 130.540 vozača.

Za vreme upravljanja vozilom telefoniranje je u Austriji dopušteno samo uz pomoć tzv. handsfree uređaja, tako da jednom rukom nesmetano možete birati sve funkcije, a drugom držati upravljač.

Znatno viša kazna je i za nepoštovanje propisa o obaveznom vezivanju sigurnosnog pojasa za vreme vožnje. Kazna je od dosadašnjih 35 evra, povećana na 50 evra. Ista visina kazne odnosi se i za prekršaj nenošenja obavezne zaštitne kacige pri vožnji motocikala, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR