Lansiranje tog proizvoda u ponedeljak je prva komercijalizacija tehnologije koja je dobila prošlogodišnju Ig Nobelovu nagradu za neobičnu nauku.
Kirin će u junu u japanskoj prodavnici prodavati samo 200 električnih kašika po ceni od oko 117 evra i ograničenu količinu, ali se na kraju za pet godina u svetu neće prodati milion primeraka. Prodaja u inostranstvu počeće sledeće godine.
Plastična i metalna kašika razvijena je u saradnji sa profesorom Univerziteta Meiji Homei Miiashita, koji je prethodno pokazao kako električni štapići za jelo poboljšavaju ukuse, u ovom slučaju utisak slanosti.
Kirin, kompanija koja pokušava da uđe u oblast zdravlja prodajom pića, tvrdi da je ova tehnologija posebno važna za Japan jer tamo odrasla osoba u proseku dnevno konzumira 10 grama soli, što je duplo više od preporuke Svetske zdravstvene organizacije.
Prekomerna konzumacija soli povezana je sa visokim krvnim pritiskom, moždanim udarom i drugim bolestima.
- Japan ima kuhinju koja favorizuje slane ukuse, rekao je istraživač Kirina Ai Sato.
- Japanci u celini moraju da smanje unos soli, ali može biti teško napustiti naše navike u ishrani.
- To nas je dovelo do razvoja ove električne kašike, rekla je ona.
Kašika je teška oko 60 grama i radi na punjivu litijumsku bateriju.
Glas javnosti/B06S