Glas Javnosti

Kako spojiti TV i mobilni telefon

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti/pametno

Želiš da video i fotografije koje se nalaze na tvom mobilnom telefonu gledaš na televizoru?

Postoje tri jednostavna načina kako da s malog ekrana prebaciš omiljene sadržaje na veliki ekran u zavisnosti od toga imaš li obični ili pametni televizor.

1. Wi-Fi Direct

Ovo je najjednostavniji način kako bežično spojiti pametni telefon i pametni televizor. Reč je o obliku direktne komunikacije između uređaja koji su spojeni na Wi-Fi.

Izuzetno velik broj uređaja podržava Wi-Fi Direct - pametni telefoni, tableti, laptopovi, Smart TV-i, digitalni fotoaparati itd. I Appleovi uređaji takođe podržavaju ovu opciju, ali kod njih se ona zove AirDrop i AirPlay.

Wi-Fi Direct je bolja opcija od spajanja uređaja Bluetoothom jer Wi-Fi Direct ima znatno veći domet i brzine prenosa.

Kako uključiti Wi-Fi Direct? To zavisi od korisničkog interfejsa uređaja koji koristiš, ali u principu je vrlo jednostavno. U Postavkama pronađi opcije Wi-Fija se nalazi Wi-Fi Direct. Kada otvoriš Wi-Fi Direct na svom mobilnom telefonu, pronaćićeš spisak uređaja koji ga imaju uključenog pa ih zatim možeš spojiti. Wi-Fi Direct mora biti uključen na oba uređaja koje želiš spojiti.

2. Bežično spajanje

Bolje poznat pod engleskim nazivom mirroring, ovo je takođe izuzetno jednostavan način bežičnog spajanja mobilnog telefona i televizora.

Na svom mobilnom telefonu uključi mirroring opciju koja se nalazi u brzim postavkama koje otvaraš prevlačenjem prsta s vrha ekrana mobilnog telefona (na Samsung uređajima mirroring opcija se zove Smart View). Odaberi ovu opciju i spoji se na TV. Naravno, da bi ovo funkcionisalo, treba ti Smart TV koji podržava bežično spajanje ili uređaj kao što je chromecast. 

Ako tvoj mobilni telefon ne prepoznaje TV, znaj da neki televizori zahtevaju promenu načina unosa pre nego to se sa njima možeš povezati. U tom slučaju je najbolje potražiti informacije u uputstvu TV-a.

3. HDMI kabal

Ako nemaš pametni televizor, uvek pouzdan način spajanja je pomoću kabla. Trebaće ti HDMI kabl i adapter.

Kakav će biti adapter zavisi od toga koristi li tvoj mobilni telefon USB-C ili micro USB. Ako koristiš USB-C, tvoj mobilni telefon treba podržavati standard HDMI Alt Mode. Ako koristiš micro USB, tvoj pametni telefon treba podržavati MHL standard.

Nakon što nabaviš potrebni adapter i HDMI kabal, napravi sedeće:

  1. Spoji UBS-C ili micro USB sa svojim mobilnim telefonom.
  2. Jedan kraj HDMI kabla spojiš na televizor, a drugi na adapter.
  3. Pronađeš HDMI source na svom televizoru.
  4. Uživaš u sadržaju koji si prebacio s mobilnog telefona na TV.

I to je to! Bez obzira na to koristiš li običan ili pametan televizor, možeš ih jednostavno spojiti sa svojim mobilnim telefonom i tabletom i tako uživati u sadržajima na velikom ekranu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR