Glas Javnosti

Kako se izrađuju hrastove bačve?

TREBA ZNATI
Autor: Agroinfo.rs

Karakterističan oblik bureta čini da ono bude veoma jako, ali i omogućava da se kotrlja poput točka. Najcenjenija burad potiču iz hrastovih šuma u Francuskoj. Zbog kvaliteta i rasprostranjenosti ovog drveta, oko 45 posto svih vinskih buradi napravi se u toj zemlji

Hrastove bačve imaju konveksni oblik i ispupčenje u svom središtu, zvane kaljuža. To olakšava kotrljanje dobro izgrađenog drvenog bureta na boku i omogućava valjku da promeni smer sa malim trenjem u poređenju sa cilindrom. Takođe pomaže ravnomernoj raspodeli stresa u materijalu čineći kontejner zakrivljenijem.

Cevi imaju ojačane ivice kako bi se omogućilo sigurno pomeranje valjanjem pod uglom (pored kotrljanja na bokovima).

Drveni delovi koji čine bačvu nazivaju se palicama, gornji i donji deo nazivaju se glavama ili zaglavljima, a prstenovi koji drže mačeve zajedno nazivaju se obručima. Obično su napravljeni od pocinkovanog gvožđa, mada su u prošlosti bili izrađivani od fleksibilnih komada drveta koji su se zvali pile. Dok bi drveni obruči mogli zahtevati da bačve budu „potpuno obručene“, sa obručima složenim čvrsto zajedno duž cele gornje i donje trećine cevi, bačve sa gvozdenim obručem zahtevaju samo nekoliko obruča na svakom kraju.

Vinske bačve obično dolaze u dva oblika obruča. Američka bačva sadrži 6 obruča, od vrha do centra: obruč za glavu ili zvono, obruč za četvrtinu i kaljužni obruč (puta dva), dok francusko bure ima 8 obruča, uključujući takozvani francuski obruč, smešten između četvrtine i kaljuže. Otvor u središtu cevi se naziva rupa za zatvaranje, a čep koji se koristi za njegovo zaptivanje je zatvarač.

Hrast je jedino drvo koje, osim što je jako za izradu čvrstih buradi, ima sposobnost da poboljša ukus vina.

Agroinfo.r

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR