Hrastove bačve imaju konveksni oblik i ispupčenje u svom središtu, zvane kaljuža. To olakšava kotrljanje dobro izgrađenog drvenog bureta na boku i omogućava valjku da promeni smer sa malim trenjem u poređenju sa cilindrom. Takođe pomaže ravnomernoj raspodeli stresa u materijalu čineći kontejner zakrivljenijem.
Cevi imaju ojačane ivice kako bi se omogućilo sigurno pomeranje valjanjem pod uglom (pored kotrljanja na bokovima).
Drveni delovi koji čine bačvu nazivaju se palicama, gornji i donji deo nazivaju se glavama ili zaglavljima, a prstenovi koji drže mačeve zajedno nazivaju se obručima. Obično su napravljeni od pocinkovanog gvožđa, mada su u prošlosti bili izrađivani od fleksibilnih komada drveta koji su se zvali pile. Dok bi drveni obruči mogli zahtevati da bačve budu „potpuno obručene“, sa obručima složenim čvrsto zajedno duž cele gornje i donje trećine cevi, bačve sa gvozdenim obručem zahtevaju samo nekoliko obruča na svakom kraju.
Vinske bačve obično dolaze u dva oblika obruča. Američka bačva sadrži 6 obruča, od vrha do centra: obruč za glavu ili zvono, obruč za četvrtinu i kaljužni obruč (puta dva), dok francusko bure ima 8 obruča, uključujući takozvani francuski obruč, smešten između četvrtine i kaljuže. Otvor u središtu cevi se naziva rupa za zatvaranje, a čep koji se koristi za njegovo zaptivanje je zatvarač.
Hrast je jedino drvo koje, osim što je jako za izradu čvrstih buradi, ima sposobnost da poboljša ukus vina.
Agroinfo.r