Glas Javnosti

Kako pomoći mlečnim govedima kada su visoke temperature?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Toplotni stres je nespecifičan fiziološki odgovor životinje na toplotnu sredinu - tada životinja proizvodi više toplote nego što može da je oslobodi iz tela.

Kako na forumu Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije piše mr Dejan Ranđelović, savetodavac za stočarstvo iz PSSS Leskovac, u letnjem periodu sposobnost mlečnih rasa goveda je da odvodi višak toplote putem isparavanja kože, koja je ograničena relativno malim odnosom površine prema telesnoj težini, takođe dovoljno nerazvijenim znojnim žlezdama i kratkom gustom dlakom na površini tela, što sve utiče na proizvodnju mleka.
- Značajna metabolička toplota se proizvodi fermentacijom utrošene grube hrane u buragu, koja takođe dovodi do dodatnog toplotnog opterećenja na telo krave - dodaje.
Telesna temperatura je važan fiziološki parametar i pokazatelj je zdravlja mlečnih krava, u uslovima sa ekstremno visokim temperaturama koje mogu dovesti do značajnog povećanja telesne temperature koja uzrokuje ubrzano disanje i značajno smanjenje unosa hrane, a samim tim smanjenu proizvodnju mleka i reproduktivnih performansi.
- Da bi se ublažili negativni efekti ambijentalne temperature i vlage na telesnu temperaturu i proizvodnju mleka, preporuka je obezbediti dobro provetravanje u objektu, unošenjem čistog vazduha pomoću ventilatora ili prozornim otvorima na venus kako bi se izbegla direktna izloženost grla promaji - savetuje Ranđelović.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR