Glas Javnosti

KAKO KONTROLIŠU NAŠE GENE: Šta je elektrogenetski interfejs?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Direktno podsticanje proizvodnje insulina moglo bi da pomogne nekome s dijabetesom.

U budućnosti nas čeka prenosni uređaj koji bi mogao direktno da utiče na poboljšanje našeg zdravlja, pokazalo je istraživanje koje su izveli naučnici univerziteta ETH Cirih u Švajcarskoj.

Eksperimentalna tehnologija koju su osmislili švajcarski naučnici koristila je male impulse električne energije da bi pokrenula proizvodnju insulina kod laboratorijskih miševa sa specijalno dizajniranim ljudskim tkivima pankreasa.

Ovaj „elektrogenetski interfejs“, navode naučnici, u budućnosti bi mogao da se koristi za pokretanje ciljanih gena.

„Prenosivi elektronski uređaji igraju sve veću ulogu u prikupljanju zdravstvenih podataka pojedinaca za personalizovane medicinske intervencije. Međutim, oni još ne mogu da programiraju direktne terapije jer ne postoji direktan elektrogenetski interfejs. Mi nudimo kariku koja nedostaje“, objavili su stručnjaci, piše „Sajens alert“..


Direktno podsticanje proizvodnje insulina moglo bi, na primer, da pomogne nekome s dijabetesom. Stručnjaci su tokom studije implantirali ljudske ćelije pankreasa u miševe s dijabetesom tipa 1 i zatim ih stimulisali jednosmernom strujom iz akupunkturnih igala. U eksperimentu je korišćena tehnologija regulacije pokretana jednosmernom strujom (DART) koja, kažu naučnici, spaja digitalnu tehnologiju naših gedžeta i analognu tehnologiju bioloških tela.

Naime, ljudi su rođeni s određenim grupom gena. Mada se taj genetski kod ne menja previše tokom života, naše navike i proces starenja mogu da promene način na koji se geni aktiviraju. DART bi mogao da postane sredstvo za poništavanje nekih od ovih promena. Naučnici su ovom metodom uspeli da podstaknu da se nivo šećera u krvi miševa s dijabetesom vrati u normalne granice. Naravno, još su daleko od Fitbita koji upravlja dijabetesom, ali to je uzbudljiv dokaz koncepta.

Naučnici iz ovog projekta su uvereni da bi tehnologija mogla da se dodatno razvije i proširi, odnosno da bi mogla da se upotrebi i za neke druge procese, a ne samo proizvodnju insulina.

„Verujemo da će ova tehnologija omogućiti prenosnim elektronskim uređajima da direktno programiraju metaboličke intervencije“, rekli su stručnjaci.

Istraživanje pod imenom „An electrogenetic interface to program mammalian gene expression by direct current“ objavljeno je u časopisu „Nature Metabolism“.

Glas javnosti/ S04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR