Glas Javnosti

KAKO je nastala reč “MAFIJA”?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Kroz ovaj tekst koji je pred vašim očima pokušaćemo vam dati objašnjenje kako je nastala reč mafija?

Reč “mafija” predstavlja jedan od najzagonetnijih termina u svetskom jeziku, a njeno poreklo je obavijeno velom tajne i istorijskih zapleta. …

Iako ne postoji apsolutno precizan datum njenog nastanka reči mafija, kroz istoriju su se razvile teorije i teorije koje pokušavaju “osvetliti” korene -nastanak ove reči.

Reč “mafija” potiče ili ako hoćete nastala je iz Sicilije, italijanskog ostrva poznatog po svojoj bogatoj istoriji i tradiciji. Postoji nekoliko teorija o tome kako je reč “mafija” nastala. Iako je danas širom sveta prepoznata kao sinonim za organizovani kriminal .

PostojI više i različitih teorija o tome kako je ova reč nastala, dobila svoje značenje i rasprostranjenost. Evo nekih od njih:

1. Prema jednoj teoriji, reč mafija ima arapske korene. Arapi su vladali Siciliji od 9. do 11. veka, pa je moguće da je reč nastala iz arapske reči “mafias”, koja znači “hvalisati se” ili “razmetati se”. Ova teorija je zasnovana na činjenici da je reč mafija u 19. veku u Sicilijanci koristili da označe nasilnike i arogantne ljude.

2. Druga teorija ukazuje na to da “mafija” dolazi od sicilijanskog izraza “mafiusu,” koji znači “ponizan” ili “skroman”. Ova teorija sugerira da se riječ “mafija” prvotno koristila za opisivanje onih koji su se protivili vlasti i oligarhijama te su se zalagali za pravdu i jednakost. S vremenom su takvi pojedinci postali poznati po svojim tajnim društvima i organizacijama.


3 . po nekima treća teorija
 je da je “mafija”  kao reč, nastala od M.A.F.I.A akronima “Morte alla Francia Italia anela!” (Smrt Francuskoj, Italija žudi!), koji je bio slogan sicilijanskih pobunjenika protiv francuske okupacije u 15. i 16. veka. Od prvih slova ovog slogana je navodno formirana reč “mafia”.

4.  Četvrta teorija drugi misle da je mafija reč nastala od sicilijanskog prideva mafiusu, koji je označavao osobu koja je bila izopćena, velika, nasilna, gruba, smela ili hrabra. Pridev mafiusa je korišćen za ženu koja je bila izazovna, lepa i ponosna. Reč je imala pozitivnu konotaciju i ukazivala je na karakteristiku koja je napravila razliku.

5. Peta teorija kako neki misle da je reč “mafija” nastala odnosno prvi put se reč mafija pojavila u drami 1863. godine, koju su napisali Gaspare Moska i Đuzepe Ricoto, pod uticajem bivšeg osuđenika Đakoma D’Anđela. Predstava se zvala “I mafiusi di la Vicaria” (Mafiozi iz Vikarije) i smeštena je u zatvoru u Palermu, gde su se sukobili različiti kriminalci. Reč mafija je korišćena za označavanje tajnog društva koje je štitilo svoje članove od nasilja i ucena drugih zatvorenika. Predstava je bila veoma uspešna i proširila je upotrebu reči mafija u javnosti.

Nijedna od ovih teorija nije potpuno dokazana ili opovrgnuta, tako da poreklo reči “mafija” ostaje misteriozno i intrigantno.

Da napomenemo, da sama reč “mafija” nije bila sinonim za organizovani kriminal u Siciliji sve do kasnijeg perioda. Pravi uspon mafije kao moćne organizacije počeo je u drugoj polovini 19. veka, kada su se formirale brojne “kriminalne porodice” koje su kontrolisale različite oblasti. Mafija je postepeno razvijala svoju hijerarhiju, kodeks časti i uspostavila stroga pravila koja su njenim članovima zabranjivala saradnju s vlastima i otkrivanje tajni organizacije.

Ključna karakteristika mafije bila je njena sposobnost da kontroliše različite segmente društva, uključujući i političke i ekonomske institucije. Mafija je često delovala u senci, koristeći zastrašivanje i nasilje kako bi očuvala svoju moć.

Ova moć mafije dostigla je vrhunac u prvoj polovini 20. veka, kada je postala globalna pojava s vezama širom sveta. Danas, reč “mafija” se koristi da opiše bilo koju organizovanu zločinačku organizaciju.


Glas javnosti /Z02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR