Glas Javnosti

Kako izabrati patike za trčanje?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Osim dobre volje, najvažnija stvar za trčanje je izbor patika. Iako se mnogima čini kako samo treba da izaberu neke patike i krenu, to baš i nije tako.

Prilikom trčanja na vaša stopala i zglobove deluje jaka sila i ako patike ne ublažavaju te udarce, to može dovesti do brojnih povreda ili problema u kasnijoj fazi života. 

Izbor patika nije lak jer se nudi velik broj modela, a korisnici obično nisu upoznati s pravim načinom izbora odgovarajućeg modela. Prateći niz kriterijuma poput položaja stopala, učestalosti treninga i podloge možete za sebe pronaći patike u kojima ćete uživati kroz svaki vaš trening.

Izgled i preporuke

Za početak ćemo izdvojiti dve greške koje korisnici rade prilikom kupovine svojih patika za trčanje.

  • Posvećivanje pažnje izgledu
  • Preporuke prijatelja



Preporuka prijatelja može da bude odličan početak u potrazi idealnih patika, ali ništa više od toga. Njegov model možete da primenite na sebe samo ako ste približno jednako građeni, s jednakom količinom treninga i istim položajem stopala. U tom slučaju, preporuku od prijatelja možete odmah da iskoristite i kupiti isti model.

Međutim, u većini slučajeva ono što odgovara vašem prijatelju, nije najbolja opcija i za vas. Jednostavno svaka je osoba individua za sebe i na taj način se treba ponašati i pri izboru partika za trčanje.

Druga velika greška je izbor prema izgledu. U redu, shvatamo da želite da vaše patike izgledaju dobro i da privuku pažnju, ali to nije poenta trčanja, a pogotovo ne sme da bude primarni kriterijum izbora.

Oblik stopala

Jedan od najvažnijih kriterijuma pri izboru patika je oblik stopala. To je možda i najnejasniji deo, odnosno deo na koji većina prosečnih korisnika i ne obraća pažnju. Vrlo je lako saznati kakav oblik stopala imate.

Uzmite svoje iznošene patike i pogledajte na kojem su mestu najviše istrošene. Je li to s unutrašnje ili spoljne strane?

Ako je patika izlizana s unutrašnje strane to se naziva pronacija, a ako je sa spoljašnje strane, supinacija. Osobe s vrlo blagim zaokretom stopala prema unutra prilikom trčanja imaju normalna, zdrava stopala.

Druga mogućnost za proveru oblika stopala je test s kartonom. Mokrim stopalom stanite na karton i pogledajte kakav ste otisak ostavili. Ako je deo između prstiju i pete povezan, ali ne u celosti, to znači da imate prirodan oblik stopala.

Ako je vidljiv ceo otisak stopala u pitanju je prekomerna pronacija ili popularno ravno stopalo. Ako ipak dolazi do prekida u otisku na područiju između prstiju i pete, onda imate supinaciju.

Izbor prema podlozi

Još jedna važna stvar je podloga po kojoj ćete trčati. U redu, shvatamo da ćete kao rekreativni trkači verovatno menjati svoje rute, a samim tim i podloge. Ali u obzir uzmite podlogu na kojoj ćete najčešće boraviti.

Ako će to da budu ravne podloge (beton, asfalt ili staze sa samo manjim neravninama), izaberite patike s ravnim, mekim i glatkim đonom. U tom je slučaju bitno da su patike lagane i fleksibilne, ali s dobrom stabilizacijom i amortizacijom udaraca u tvrdo tlo.

U slučaju da ste malo više adrenalinski raspoloženi i planirate da trčite „off-road“, morate da pronađete patike za neravne terene. Najlakše ćete ih prepoznati po nazubljenim đonovima koji osiguravaju bolju trakciju s podlogom za trčanje. Ove patike će dodatno učvrstiti stopalo i doprineti većoj stabilnosti.

Rok trajanja

Patike za trčanje nisu večne. Naravno sve zavisi o učestalosti vašeg trčanja kao i kilometraži koju pretrčite. Ako redovno trčite, brzo ćete morati da krenete u nabavku novih patika. Prosečan vek trajanja patika za trčanja je 600 do 800 kilometara. Ako svaki dan trčite par kilometara lako je izračunati da ćete nakon 5-6 meseci morati da krenete u potragu za novim parom. Uz redovno trčanje, maksimalno korišćenje istih patika trebalo bi da bude godinu dana.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR