Glas Javnosti

Kada se ISPRED VAS NAĐE AGRESIVAN PAS, važno je da NE URADITE ovo!

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Jedna stvar bi mogla da vas spasi!

Iako verujemo da će se svaki ljubitelj pasa i mačaka složiti sa nama da je i strašna i tužna činjenica da mnogi od njih nemaju svoje domove, takođe smo svi svesni toga da pasa i mačaka lutalica ima u povećem broju.

Mačke teško da će biti agresivne, ali sa psima se, nažalost, to nikada ne zna, pa, iako je većina njih izuzetno pitoma i obožava da se mazi sa prolaznicima, ima i onih koji ljude doživljavaju kao opasnost, pa su spremni i da napadnu.

Kinolozi i stručnjaci imaju preporuku kako da se zaštitite i sprečite ugriz životinje, ukoliko se nađete u nemiloj situaciji.

Sačuvajte smirenost

Psi, kao i neke druge životinje, zaista osećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan pas, poprilično je teško. Za početak treba prestati sa vikom, mahanjem rukama i pokušajima da pobegnete. Ovakve aktivnosti otkriće vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.

Usporite kretanje

Ako je pas na vašem putu za vreme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja. Polako se okrenite u drugu stranu i nastavite lagano da se krećete, prateći psa perifernim vidom. Ispravno bi bilo i da se zaustavite, da ostanete nepokretni i opustite ruke duž tela. Tako ćete izbeći pažnju životinje.

Ne gledajte psa u oči

Direktan kontakt očima sa psom može da pojača njegovu agresiju. Takav pogled životinja doživljava kao pretnju, i zato će napasti prva. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Onda će shvatiti da ne predstavljate pretnju i najverovatnije će samo proći pored vas.

Odvucite psu pažnju

U takvoj situaciji pomoći će bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, flašu ili ruskak - sve što on može da zagrize. Dok je životinja zauzeta, možete polako da se udaljite, izbegavajući posledice.

Dajte komandu psu

Ako pas nastavlja da pokazuje agresiju, okrenite mu se licem, sve vreme nastavljajući da gledate malo u stranu, i komandujte mu da ode. Bitno je da vaš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kom slučaju preteći i vrišteći.

Delotvorne su komande: "Ne!" i "Nazad!" - izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, on će osetiti vašu snagu, uplašiće se i skloniće se u stranu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR