Glas Javnosti

KADA PIJETE SVETU VODICU IZGOVORITE OVE REČI: Veruje se da deluje kao NAJJAČI LEK PROTIV TEŠKIH BOLESTI

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Veruje se da je sveta voda najjači lek i da može pomoći kod bilo koje tegobe, te se stoga kod raznih bolesti preporučuje uzimanje svete vodice.

Sveta vodica prestavlja mesto u kojem se misteriozno spajaju dva duha: duh života (inherentan svakoj vodi) i Duh Sveti, koji silazi u običnu vodu zahvaljujući posebnom sakramentu zvanom blagoslov vode. Sveta voda i voda svetih izvora su najjači lek, ali lek je više za dušu nego za telo.

Osvećena voda se koristi prilikom osvećivanja hramova, domova, nadgrobnih spomenika i raznih predmeta koji čoveku služe ili se on njima koristi.

Kada se vrši osvećenje vode?

Poznata su dva osvećenja vode: veliko i malo.

Veliko vodoosvećenje se vrši dva puta u godini na Krstovdan (Navečerje Bogojavljenja) i na Bogojavljenje, u kome se sećamo Krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, u kome Crkva vidi ne samo prototip omivanja grehova, no i stvarno svećenje prirodne vode pogružavanjem Boga u telu u vodu.

To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje veliko mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica – Bogojavljenska, čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova). U nekim našim krajevima običaj je da sveštenik sam raznosi Bogojavljensku vodicu po domovima vernika.

S druge strane, malo vodoosvećenje vrši se u različitim prilikama, pri drugim crkvenim činovima i obredima, pa i na traženje pojedinih vernika. Prema svakoj potrebi, može se vršiti malo osvećenje vode u svako vreme i na svakom mestu: u kući, u polju, u vrtu i tako dalje.

Svetu vodu treba čuvati na posebno određenom mestu. Ako kod kuće imate ikone okačene u "crvenom" uglu, bolje je da svetu vodicu čuvate na istom mestu, iza ikona ili pored njih. Posudu sa svetom vodicom možete staviti u poseban ormarić (kutiju) u kojem se čuvaju sveće, tamjan, crkveno ulje. Ako svetu vodicu nije moguće staviti blizu ikona ili u poseban ormarić, oslobodite policu za nju u ormariću ili na polici, a pored nje stavite ikonu.

instagram / printscreen

foto: printscreen

Kako piti svetu vodu

Svetu vodu treba piti na prazan stomak nakon molitve. Svetu vodu je bolje uzimati uz crkvenu osvećenu prosforu.

Molitva za usvajanje prosfore i svete vodice

"Gospode Bože moj, neka Tvoj sveti dar i Tvoja sveta voda budu za oproštenje mojih greha, za prosvetljenje mog uma, za jačanje moje duhovne i telesne snage, za zdravlje moje duše i tela, za pokoravanje moje strasti i nemoći po Tvojem bezgraničnom milosrđu po molitvama Prečiste Tvoje Majke i svih Tvojih svetih. Amin".

Glas javnosti / arhiva

foto: printscreen

U slučaju pogoršanja bolesti, Sveta voda se mora uzimati svaki sat, čitajući ovu molitvu. Osim toga, ujutro i uveče nakon uzimanja svete vode, morate pročitati molitvu Bogorodice "Iscjeliteljica":

"Primi, o sveblažena i svemoguća Gospođo Gospođo Djevo Marijo, ove molitve, sa suzama koje su Tebi donijele od nas, nedostojnih slugu Tvojih, na zdravu sliku Tvoju, pjevanje onih koji sa nježnošću šalju, kao da si sama ovdje i slušaš na našu molitvu. Prema kojima je ispunjenje ispunjenje ispunjenja, osloboditi tuge, dati slabo zdravlje, sjebano i ciljano iscjeliti, otjerati demone, uvrijeđene od nevolja, procurilo čišćenje i malu djecu Miluyshu: ipak, gospodarica Bogorodice, iz uza i tamnica slobode i sve slobode i slobode Ti iscjeljuješ razne strasti: sva suština je moguća Tvojim zastupništvom kod Sina Tvoga, Hrista Boga našega. O, Presveta Majko, Presveta Bogorodice! Ne prestani da se moliš za nas, nedostojne sluge Tvoje, da Te veličam i poštuješ, i klanjajući se Tvom Prečistom Liku sa nježnošću, i neopozivu nadu i nesumnjivu vjeru u Tebe, Preslavna i Prečista Djevo, sada i uvijek i zauvijek i ikada. Amen".

Glas javnosti / E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR