Glas Javnosti

Kada čujete ovo, zauvek ćete ih izbaciti iz upotrebe: PET RAZLOGA ZAŠTO NIJE ZDRAVO DA KORISTITE SLAMČICE

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Od problema sa stomakom do karijesa na zubima

Tokom poslednjih nekoliko godina, gradovi i zemlje širom sveta počeli su da zabranjuju plastične slamke za jednokratnu upotrebu i umesto njih uveli su slamke za višekratnu ili održivu upotrebu.

Slamke od bambusa, stakla ili papira jesu bolje ekološke alternative, ali i one mogu da utiču na vaše zdravlje.

Iako upotreba slamki može biti zgodna, a u nekim okolnostima čak i neophodna, važno je da znate da postoje i neželjeni efekti. Loše strane upotrebe naizgled nevinog pribora mogu da se kreću od dosadne gastrointestinalne nelagodnosti, do teže hemijske kontaminacije tela.

Evo šta se sve dešava sa vašim organizmom:

1.Prekomerno nadimanje

Lakoća u kojoj se topli i hladni napitci mogu konzumirati uz upotrebu slamke je nesporna. Ali kada koristite slamku za ovakvo uživanje, vaša usta mogu da zarobe više vazduha u poređenju sa pijenjem direktno iz šolje, bez obzira od kojeg su materijala napravljene.

Vazduh potom putuje kroz digestivni trakt, što dovodi do viška gasova i nadimanja. Ispijanje gaziranog napitka sa slamkom će verovatno udvostručiti količinu viška gasova i nadimanje. Dakle, ako ne želite da vas muče nadimanje ili podrigivanje, preskočite slamku.

Pripazite i na ovo: sa pijenjem iz slamke konzumiramo više sode ili alkohola u kraćem vremenskom periodu, što dovodi do bržeg rasta nivoa šećera, nekad čak i neočekivanog, preranog pijanstva.
Woman Drinking Organic Smoothie stock photo

2. Ne sprečavaju karijes

Ako redovno koristite slamke za konzumiranje slatkih ili kofeinskih napitaka, možda nećete morati ništa da kažete stomatologu tokom sledećeg pregleda – efekti vaše navike će biti očigledni.

Pijenje kroz slamku gaziranih pića i drugih napitaka sa visokim sadržajem šećera šalje koncentrisan mlaz šećera prema zadnjem delu usta. Ova koncentrisana struja može dovesti do većeg gubitka gleđi i karijesa.

Međutim, ako se slamka stavi iza zuba sa mlazom napitka usmerenim ka grlu, a ne prema prednjim ili zadnjim zubima, smanjena je verovatnoća razvoja stomatoloških komplikacija. Da bi dodatno zaštitili svoje zube, stomatolozi savetuju da isperete usta vodom, operete zube ili, ako to niste u mogućnosti, žvaćete žvake bez šećera.

3. Promena boje zuba

Još jedna potencijalna komplikacija upotrebe slamki su obojeni zubi.

Pića kao što su kafa, crno vino i tamni čajevi smatraju se tečnostima koje prljaju zube. Dok upotreba slamke potencijalno može smanjiti bojenje zuba tako što će pojednostaviti protok pića do zadnjeg dela usta, verovatno ćete i dalje imati mrlje na zadnjim zubima. Zato je važno šta radite posle pića.

Pijenje vode ili ispiranje usta vodom, kao i pranje zuba su efikasne navike za sprečavanje mrlja na zubima.

Treba i ovo da znate. Iako neki misle da samo napitci mogu da oboje zube, određene bolesti i lekovi takođe mogu da izazovu ove promene, pa upotreba slamki možda neće uvek ublažiti bojenje prednjih zuba.

4. Stvaraju se bore

Možda jedan od najupečatljivijih fizičkih nuspojava pijenja kroz slamku je razvoj onoga što nazivamo „usne pušača“. Ovo se odnosi na uzdužne duboke bore koje se vremenom javljaju oko usta i usana jer na isti način napućite usne kad pušite cigaretu ili pijete iz slamke. Povremeno korišćenje slamke ne bi trebalo da ih izazove; učestalost dovodi do razvoja zloglasnih bora.
Happy woman with juice in summer hat stock photo

5. Gutanje mikroplastike

Studija iz 2022. objavljena u Environmental International-u iz Holandije bila je prva kojom je identifikovano prisustvo mikroplastike u telu.

Sitne plastične čestice, koje nastaju razgradnjom komercijalne plastike, ulaze u naš organizam upotrebom plastičnih boca za vodu, paste za zube upakovane u plastične tube, sa ostatacima mastila za tetoviranje i, naravno – slamki.

Iako je važno napomenuti da postoje alternativne verzije slamki za jednokratnu upotrebu od papira, silikona, pa čak i stakla, mnogi kod nas koriste plastične slamke za piće i piju iz plastificiranih posuda za jednokratnu upotrebu. Plastika tada ulazi u telo ne samo kroz slamku, već i slamka može da deluje kao most između plastičnih posuda i usta.

Ipak, iako upotreba slamki negativno utiče na životnu sredinu i zdravlje, postoje neki slučajevi u kojima ona može biti korisna ili čak neophodna. Ovo važi za osobe sa određenim invaliditetom koje se oslanjaju na upotrebu i dostupnost slamki za adekvatnu i odgovarajuću hidrataciju i ishranu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR