Glas Javnosti

JORDAN, ZEMLJA KOJU TREBA POSETITI

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Mala, ali skrivena na Bliskom Istoku, Kraljevina Jordan pravi je mamac za ljubitelje kulture, religije, arheologije, za sve koji vole da istražuju, za one koji uzivaju u traganjima za nestvarnim lepotama sveta. Pustinja Wadi Rum, glavni grad Aman, Mrtvo more, grad Akaba i Crveno more čine nezaobilazne atrakcije ove zemlje Bliskog Istoka. S toga vam preporučujemo da se poseta Jordaa nađe na vašoj listi zelja.

Jordan je ćup prepun raznih vrsta blaga koja nas mame na svakom koraku, nude svoj sjaj i svoju lepotu. U zemlji srdačnih i jednostavnih ljudi koji se raduju svakom putniku, bez obzira na njegovu versku pripadnost, možete uživati u pustinjskom pesku na skrivenim mestima, u kotlinama u Wadi Rumu (pustinji u kojoj se podvizavala Sveta Petka) ili najslanijem jezeru na svetu, Mrtvom moru, moćnoj Petri koja je nekada bila prestonica Nabatejaca – arapskih nomada, grad koji je vekovima bio prazan, a danas je jedno od sedam svetskih čuda, nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine.

 
Ne treba izostaviti planinu Nebo, odakle je Mojsije prvi put video Obećanu zemlju, na ovoj planini je i sahranjen. Prema Starom zavetu, Bog je Mojsiju rekao da se popne upravo na ovu planinu kako bi ugledao Palestinu pre nego što se preseli u Carstvo božije. Mesto gde je izdahnuo obeleženo je spomenikom- štapom u obliku zmije. Turisti iz svih krajeva sveta hrle da uhvate baš onaj vidik, koji je imao Mojsije, sa planine se u daljini može videti Mrtvo more, ali i granica sa Izraelom,

U Jordanu treba posetiti  Akabu. Akaba je najveći grad na obali istoimenog zaliva i ujedno jedina morska luka Jordana. Glavni je grad Guvernatorata Akaba. Grad je jedna od glavnih turističkih atrakcija zemlje i ima status specijalne ekonomske zone. Poznat je po toplom moru i bogatom morskom živom svetu. Temperatura tokom zime ne opada ispod 22 °C.


Atrakcija koja posebno privlači turiste jeste Mrtvo more. Mrtvo more nalazi se  na granici  između Zapadne obale, Izraela i doline Jordan. Najdublje je visokoslano jezero na svetu, koje se nalazi na najnižoj prirodnoj tački na površini Zemlje. Treba znati, da se na hebrejskom jeziku Mrtvo more  zove Yam ha-Melah, što znači, „more soli“, ili Yam ha-Mavet, što znači „more smrti“. 

Najbolje vreme da posetite Jordan  jeste od marta do kraja maja, dok januar i februar znaju biti hladniji pa je moguć i sneg. Ukoliko se pakujete za putovanje u Jordan, čak iako putujete u vreme sezone, ponesite nešto dužih rukava jer noći znaju biti hladne.

 I za kraj, ukoliko planirate da posetite Jordan znajte da se letovi najčešće realizuju sa presedanjima u Solunu, Dohi, Istanbulu.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR