Glas Javnosti

Jeste li čuli za ovaj način obogaćivanja biljaka gvožđem? Veoma je jednostavan, a REZULTATI SU ODLIČNI!

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Hloroza, tj. žuti listovi kod biljaka se javljaju usled nedostatka nekih elemenata, najčešće gvožđa. Takođe, uzrok može biti i višak vlage u zemljištu ili nedovoljno zalivanje.

U ovim slučajevima, najčešće se problem rešava kroz folijarno prihranjivanje, preko listova. Međutim, postoje i neki starinski i pomalo čudni načini da se nadoknadi manjak gvožđa kod biljaka. Ovo podrazumeva upotrebu vode i starih, zarđalih eksera.

Evo kako da pripremite rastvor

Uzmite korišćene, zarđale eksere koje sigurno negde imate. Ubacite ih u plastičnu flašu i sipajte vodu. Promućkajte dobro flašu i ostavite da odstoji bar jedan sat. Potom izbušite nekoliko rupica na čepu. Rastvorom zalivajte biljke povremeno.

Iako izgleda i zvuči čudno, ispostavlja se da rđa ispušta gvožđe koje se u zemljištu ponaša kao izuzetan provodnik kiseonika.

Drugi način da se zemljište oko biljke koja je u saksiji obogati gvožđem jeste da se u zemljište oko biljke zabodu ekseri. Ovakve metode su koristili naši preci kada nisu imali savremena sredstva za obogaćivanje biljnih vrsta gvožđem.

Ovaj proces je vrlo jednostavan i ne zahteva ulaganja. Možete ga isprobati u svojoj bašti ili vrtu i sigurno ćete postići neke pozitivne reztultate.

Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR