Glas Javnosti

GROZOTA: Naučnici stvaraju laboratorijske miševe bez majke koji bi mogli otvoriti put gej muškarcima da imaju decu

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Naučnici su stvorili miševe bez biološke majke pretvarajući ćelije kože od muškog miša u jajnu ćeliju. Ovo bi moglo omogućiti gej muškim parovima da imaju biološku decu, smatra glavni istraživač i medijski reporter.

Rezultati eksperimenta predstavljeni su na Trećem međunarodnom samitu o uređivanju ljudskog genoma na Institutu Frensis Krik u Londonu. Tajms izveštava da bi eksperiment na kraju „mogao da otvori put gej muškarcima da imaju decu u srodstvu sa oba roditelja“.

Eksperiment, koji je vodio Katsuhiko Hajaši sa japanskog univerziteta Kjušu, predstavlja značajan napredak u sličnom istraživanju iz 2018. godine, u kojem je stvoreno 12 miševa, svi muški roditelji, koji su rođeni sa respiratornim problemima i nisu dugo preživeli.


Ovog puta, istraživači su isprobali 600 implantata i proizveli samo sedam miševa – ali se činilo da svih sedam odrastaju zdravo i imaju sopstvenu decu.
„Ovo je prvi slučaj u kojem su robusne oocite sisara [jajne ćelije] proizvedene iz muških ćelija“, rekao je Hajaši u Londonu.

„Tehnološki gledano, to će biti moguće [kod ljudi] čak i za 10 godina“, rekao je naučnik u komentarima koje je citirao Gardijan, dodajući da ne zna da li se jajne ćelije dobijene od muškaraca „mogu koristiti za reprodukciju“. biće dostupan” – iako se navodno zalaže za to da muškarci koriste proceduru ako se pokaže bezbednom.

„Ovo nije samo pitanje za naučni program, već i za [društvo]“, dodao je on.
Međutim, Hajaši je naglasio da je njegova glavna motivacija za sprovođenje istraživanja bila pronalaženje aplikacija koje bi mogle da pomognu ženama sa teškim problemima neplodnosti kao što je Tarnerov sindrom.


Do sada, naučnici nisu uspeli da u potpunosti uklone žene iz reproduktivne jednačine, zahtevajući da surogat majka nosi potpuno muški embrion do termina.
Mnogi naučnici eksperimentišu sa veštačkim maternicama, a izraelski istraživači kažu da su uspešno isporučili „stotine“ beba miševa u takvim uređajima 2021. godine.

Glas javnosti/Vaseljenska


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR