Glas Javnosti

EVO ŠTA TAČNO SMETE DA PONESETE U RUČNOM PRTLJAGU, A DA VAS NE VRATE SA LETA! Jednu GREŠKU svi pravimo

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ove propise je izdala Evropska unija kako bi zaštitila putnike

Pre svakog leta postavlja se pitanje da li su lekovi zaista dozvoljeni u ručnom prtljagu?

Mašilice za nokte, upaljači, baterije i brijači su zabranjeni, ali šta je sa čvrstim i tečnim lekovima? Da li ovde važe ista pravila kao i za druge tečnosti ili postoje izuzeci?

Za one koji nisu sigurni - Od 6. novembra 2006. važe novi bezbednosni propisi za nošenje tečnosti i drugih stvari sa sobom prilikom prijave na aerodrom. Ove propise je izdala Evropska unija kako bi zaštitila putnike. Lekovi u ručnom prtljagu takođe su pogođeni ovom uredbom.

U osnovi, svi lekovi u čvrstom obliku, odnosno u obliku tableta, dozvoljeni su u ručnom prtljagu tokom leta bez ograničenja.

Posebni propisi važe samo za tečne lekove kao što su masti i kreme: Lekovi koji nisu potrebni tokom leta smeju se nositi samo u ručnom prtljagu u količini do 100 mililitara po kontejneru – u zatvorenoj, providnoj kesi. U vrećici ne sme biti više od jednog litra ukupne tečnosti. Ovo uključuje dezodorans, losion ili parfem.

Lekovi koje putnik treba da ponese tokom leta ne moraju da se pakuju u torbu, već se moraju posebno pokazati na bezbednosnoj kontroli.

Aerodrom
foto: privatna arhiva

Ako treba da uzmete lekove u avionu, trebalo bi da nosite više lekova nego što vam je potrebno u ručnom prtljagu. Odloženo poletanje ili zadržavanje tokom putovanja može produžiti let. Ako je moguće, ostavite preparate u originalnom pakovanju i napišite svoje ime i odgovarajuću dozu. Za lekove koji se izdaju na recept, preporučljivo je da nosite recept sa svojim imenom i svim važnim podacima o leku u pitanju. Ovo vam može izdati vaš lekar. Potvrda ličnog lekara je takođe moguća alternativa.

Ako niste sigurni da li vam je potreban lek koji vam je prepisan tokom leta i zbog toga morate da ga nosite u ručnom prtljagu ili koja je doza namenjena za taj lek, unapred pročitajte uputstva na leku ili, u idealnom slučaju, pitajte svog lekara ili farmaceuta.

Glas javnosti / E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR