Glas Javnosti

ĐORĐE VAJFERT, NEMAČKI JEVREJIN I OSNIVAČ VIŠE MASONSKIH LOŽA U SRBIJI

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Vajfert se vodio životnom devizom da „treba davati kako bi se opet steklo“, zbog čega je svoj uticaj i bogatstvo koristio kako bi pomagao siromašnima, bolesnima i nejakima, ali i političkim uticajima, političkim ubistvima, finansijskim malverzacijama!

Djordje Vajfert, da živi u danasnjem vremenu bio bi svrstan među najbolje obaveštenim tajkunom, vladar duboke države, koji je sjajno plivao između politike, biznisa, masonerije i trgovinom uticaja.

Vajfert je bio veliki dobrotvor kao i većina tajkuna, ali i glavni finansijer smene vlasti u Srbiji, finansijer ubistva porodice Obrenovića, finansijer ubistava oficira koji su se usprotivili svrgavanju Obrenovića! 

Malo je poznato da je Đorđe Vajfert, finansirao vojni puč 1903. godine kad su svrgnuti Obrenovići i dovedeni Karađorđevići na vlast. Ono što se zna ubistvo kralja Aleksandra i kraljice Drage počinili su srpski političari i srpski vojnici, na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom. Sve su finansirali ugledni poslovni ljudi. Kad se puč pripremao nisu svi srpski oficiri bili za ideju da se na srpski presto dovede kralj Petar I Karađorđević. Po principu da para vrti gde burgija neće dat je ogroman novac da bi se i oni najkolebljiviji ubedili u ideju. Najviše novca u te svrhe dao je niko drugi do Đorđe Vajfert. Prema istorijskim navodim, koji se i danas čuvaju u Austriji, Đorđe Vajfert je dao veliku sumu novca u kešu Apisu da bi „ubedio“ one oficire koji se kolebaju.


Vajfert je bio vlasnik , od rudnika žive na Avali, preko rudnika mrkog uglja Kostolac, kamenog uglja Podvis, borskog rudnika, do pivara u Beogradu i Pančevu i mnogo čega drugog, izneta je procena da je reč o bogatstvu od 12 milijardi dolara!

Djordje Vajfert, se smatrao odgovornim za masonski rat koji je prethodio balkanskom ratu!
Tada, kao i sada uvek svi sukobi započne među članovima duboke države, a kasnije se to reflektuje na običan narod i stradanje običnog naroda!

Naime, Vajfert je 9. maja, 1912. godine uzdignut na 33. stepen i bio je prvi Veliki majstor Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca – “Jugoslavija”. U njegovo vreme, u Beogradu je održan Svetski kongres masona 1926. godine, a upravo iz tog perioda ostala je zabeležena i jedna anegdota. Svetskom kongresu prethodili su burni pregovori oko mesta održavanja. Jedna od glavih tačaka ovog susreta masona iz celog sveta bila je ideja o izmirenju sa masonima iz Nemačke. Mišljenje većine loža bilo je da germanska braća nisu učinila dovoljno da spreče Prvi svetski rat koji je gurnuo svet u do tada nezapamćena razaranja i ubistva. Nemačka delegacija, činila je sve da se kongres održi u nekom nemačkom gradu – Beču, Berlinu ili Minhenu, a nikako ne u Beogradu – prestonici države koja je prva napadnuta. Ipak na kraju se kongres održao u Beogradu.

Djordje Vajfert, je svakako velika istorijska licnost koja je bila nemačkog porekla sa velikim finansijskim interesima u Srbiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR