Glas Javnosti

Danas se obeležava svetski DAN POEZIJE

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Svetski dan poezije proslavlja se 21. marta i ustanovljen je od strane UNESKO-a 1999. godine. Svrha ovog dana ja promocija čitanja, pisanja, objavljivanja i poezije u školstvu širom sveta, ali i ”davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima”.

Nekada se dan poezije slavio u oktobru. Tradicija očuvanja oktobra kao nacionalnog i svetskog dana poezije, očuvala se još uvek u mnogim državama.

Manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni pesnički festival, Kulturni centar Beograda je započeo oslanjajući se na sopstvenu ali i ukupnu tradiciju organizacije pesničkih programa u Beogradu, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić.

Ova manifestacija, svake godine nosi novi tematski predznak, a ove godine program osmišljava i uređuje prema temi odnosa i prožimanja sveta poezije i sveta rada. Ovogodišnje urednice Svetskih dana poezije su Jelena Nidžović i Zorana Đaković Minitti.

Program ove godine, kroz tribinske celine i programe ostvarene sa autorima iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja, BITEF teatrom i fondacijom Hartefakt,  ukazuje na nekolika lica „rada u poeziji” – poeziju kao autonomnu umetničku izražajnu delatnost te posledične čitalačke i tržišne „merne jedinice” za takav rad u savremenom trenutku, poeziju kao sredstvo proizvodnje u drugim umetničkim disciplinama i poeziju u njenom performativno-izražajnom aspektu kao zasebnom vidu rada u zajednici.

Povodom 21. marta Svetskog dana poezije,  i u Nišu će danas, biti organizovan niz događaja na kojima će se okupiti pesnici i ljubitelji poezije.
Program se održava u atrijumu Filozofskog fakulteta u Nišu i u Niškom kulturnom centru (NKC).


Takođe, u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski” u 12 časova biće otvorena izložba "Vasko Popa – Daleko u nama" u izdanju Biblioteke grada Beograda i predstavljen zbornik „Sazvežđa Vaska Pope” prof. dr Mihajla Pantića, čime će biti obeležen Svetski dan poezije.

Zahvaljujući Arhivu SANU u kom se nalazi zaostavština Vaska Pope, u izložbu su uključeni i arhivski materijali koji do sada nisu bili dostupni široj javnosti. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR