Glas Javnosti

DA LI STE IMALI OVU AKTIVNOST SA DECOM? Psiholog objasnio kada bi roditelji trebalo da prestanu da se kupaju sa decom

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Kupanje sa decom može biti odlična prilika za povezivanje, a prema jednom istraživanju, 84 odsto roditelja se slaže da je to jedan od najlepših trenutaka koje provode sa svojom decom.

Psiholozi kažu da je ova praksa ključna za kognitivni i emocionalni razvoj beba, ali i da postoji trenutak kada je treba ostaviti iza sebe. 

Možete razgovarati o nekim važnim lekcijama sa svojim detetom dok se kupate. Na primer, učeći ih pozitivnoj slici sopstvenog tela, učeći ih anatomiji, polnim razlikama i promenama koje se dešavaju sa telom.

Kada roditelji treba da prestanu da se kupaju sa decom?

Iako ne postoji jasan odgovor na ovo pitanje, važno je da roditelji poštuju uputstva svoje dece. Ako počnu da komentarišu ili se osećaju neprijatno što su goli pred roditeljima, izbegavajte presvlačenje pred njima, kao i kupanje.


„Definitivno savetujem roditeljima da prestanu da se tuširaju ili kupaju sa svojom decom oko peteili šeste godine. Deca u početku moraju da budu pod nadzorom kako bi stekla osećaj autonomije i naučila važne higijenske veštine“, kaže psiholog Ričard Bejer.

Prema mišljenju stručnjaka, predškolski uzrast je pogodan za prestanak kupanja dece jer im je tada potrebno više privatnosti i ličnog prostora. Ovo im pomaže da uspostave zdrave granice i nezavisnost.

Kupanje sa decom starijom od sedam godina može ometati njihovu sposobnost da razviju ove veštine i čak im može izazvati nelagodnost, zaključuje dr Bejer, prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR